historie lovu
Text dotazu
Ve kterém roce Král Václav IV.vydal nařízení,kterým
se stal lov výhradou vrchnosti (součást dominikátního práva)?
Odpověď
Dobrý den,
původně bylo právo lovu výsadou pouze panovníka. Lov byl součástí královského práva (regál). Právo lovu mohlo být jako projev mimořádné přízně propůjčeno konkrétním leníkům. S rostoucí mocí šlechty dochází k omezování královského regálu. V roce 1388 vydal Václav IV. nařízení, nazývané právo dominikální, kterým se stalo právo na lov taktéž výsadou vrchnosti. Pro panovníka zůstaly vyhrazeny tzv. královské lovecké okrsky.
Zdroje:
* KOVAŘÍK, Jaromír. Tradice v myslivosti : dějiny, zvyky, významy, kultura. 2. vyd. Praha : Vega, 1994. ISBN 80-900754-2-8.
* BEZDĚK, František. Hledání kořenů mysliveckých tradic. 1. vyd. [Tišnov] : Sursum, 1999. ISBN 80-85799-59-6.
* ŠTĚPÁNEK, Zdeněk. Penzum pro vykonání zkoušek pro myslivecké hospodáře. Praha : Druckvo-tisk, 2003. ISBN 80-239-0877-4.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.03.2009 10:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu