-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
ráda bych Vás poprosila, abyste mi poradili nějakou knihu nebo jinou
publikaci (noviny, časopis), kde bych se dozvěděla více o historii horské
služby, zejména o historii ve světě, kde vlastně horská služba poprvé
vznikla, její vývoj atd. Publikace mohou být i v cizím jazyce. Snažila jsem
se něco najít sama, ale vypadá to, že nic takového snad ani neexistuje, tak
se ještě zkouším obracet na Vás, jestli byste mi něco neporadili.
Předem moc děkuji,
Dobrý den,
v katalozích českých knihoven jsme nalezli pouze dokumenty vztahující se k historii české, resp. československé, horské služby, viz níže:
* BÍCA, Miroslav. Jizerské vyprávění: 50 let Horské služby Jizerské hory. Praha: Ve spolupráci s Českou podnikatelskou pojišťovnou vydalo nakladatelství Revue, 2004. 111 s.: il. (převážně barev.), portréty; 21 cm. ISBN 80-900803-4-0 (Revue: brož.)
* Horská služba České republiky. Oblast Jizerské hory * horští záchranáři -- Česko -- 20.-21. stol. * vyprávění * jubilejní publikace
* NOVÁK, Tomáš Vladislav. Proti rozbouřeným živlům: 70. výročí Horské služby Krkonoše. Praha: Revue, 2004. 93 s.: il. ISBN 80-900803-4-0.
* Horská služba České republiky. Oblast Krkonoše * dějiny * horská služba * záchranná služba
* Horská služba - Vysoké Tatry, 1950-1970 / [zodpovedný redaktor Viliam Škarba]. Tatranská Lomnica: TANAP; Bratislava: Obzor, 1970. 148 s., [24] s. obr. příl.: il.; 21 cm.
* horské záchranářství -- Vysoké Tatry, pohoří (Polsko a Slovensko) * literatura faktu
Určité informace o historii horské služby v zahraničí by se mohly objevit v následující publikaci od zahraniční autorky:
STEPHENS, Rebecca. Everest. Praha Fortuna Print, c2006. 62 s.: il. (převážně barev.), portréty; 29 cm. (Vidět - poznat - vědět). ISBN 80-7321-223-4 (váz.)
* hory * horolezectví * populárně-naučné publikace
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200611/contents/nkc20061696808_1.pdf
Záznamy publikací je možné nalézt v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ), informace o možnostech jejich výpůjčky v NK ČR jsou vždy uvedeny pod ikonou Exempláře. Dostupnost dokumentů v jiných českých knihovnách je možné zjistit pomocí Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc ) nebo portálu Jednotné informační brány (http://www.jib.cz ).
Další informace o historii horské služby v Čechách obsahují také články z článkové databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl ). Databáze obsahuje pouze citace článků, plné texty je třeba dohledat přímo v tištěných periodikách:
* KOVAŘÍK, Přemysl. Historie Horské služby v Krkonoších. In: Krkonoše Jizerské hory. ISSN 1214-9381. Roč. 40, č. 1 (2007), s. 18-19.
* NOVÁK, Tomáš Vladislav. Horská služba oslavila 70. výročí vzniku. In: V. Liberec. ISSN 1213-7375. Roč. 3, č. 4 (2004), s. 8-12.
Resumé: Před zimou 1934-1935 byl v Krkonoších vytvořen horský záchranný sbor o šesti oddílech, o dvacet let později došlo ke sjednocení Horské záchranné služby a Tatranské horské služby
* LUKEŠ, Josef; VELE, Vladimír. Horská služba vznikla na Ještědu v roce 1954. Pak se šířila dál. In: Mladá fronta Dnes - Liberecké vydání. ISSN 1210-1168. Roč. 21, č. 74 (29.03.2010), s. 4D
* záchranná služba * horská služba * dějiny
* JAWOR, Stanislav A. Sto let horského záchranářství v Krkonoších. In: Krkonoše Jizerské hory. ISSN 1214-9381. Roč. 41, č. 11 (2008), s. 20-21.
Dokumenty s tematikou historie horské služby v jiných státech jsme nalezli v světovém souborném katalogu WorldCat (dostupný v rámci placené databáze OCLC FirstSearch - http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#oclc , nebo volně na http://www.worldcat.org ), domníváme se však, že uvedené publikace nebudou k dispozici ve fondech českých knihoven. Tyto informace je opět možné získat prostřednictvím Souborného katalogu ČR nebo Jednotné informační brány.
V případě, že v žádné knihovně v ČR dokumenty nenaleznete, je možné zprostředkovat jejich výpůjčku z některé zahraniční knihovny prostřednictvím mezinárodních meziknihovních služeb (MMS). Tyto služby jsou placené a poskytuje je pouze několik knihoven v ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_mvs_ifla_knihovny.htm ). Pokud nejste registrovanou čtenářkou ani v jedné z uvedených knihoven (bližší informace o MMS pro uživatele NK ČR - http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_mmvsj.htm ), můžete požádat o zprostředkování MMS knihovnu, kterou využíváte a kde máte vedený čtenářský průkaz.
* CALVERT, Katherie M.; PORTMAN, Dále. Guardians of the peaks: mountain rescue in the Canadian Rockies and Columbia Mountains. Calgary: Rocky Mountain Books, 2006. 327 p. : ill., ports. ; 26 cm. ISBN 9781894765800.
* MOLENAAR, Dee. Mountains don't care, but we do: an early history of mountain rescue in the Pacific Northwest and the founding of the Mountain Rescue Association. [Oregon?] : Mountain Rescue Association ; Seattle, WA : Distributed to the book trade by Mountaineers Books, 2009. 207 p. : ill., maps ; 22 cm. ISBN 9780615293240.
* HURST, Ian; BENNETT, Roger. Mountain rescue: history and development in the Peak District, 1920s-present day. Stroud: Tempus, 2007. 127 p., [8] p. of plates : ill. (some col.), ports. (some col.) ; 24 cm. ISBN 9780752440910.
* SHARP, Bob. A history of Scottish mountain rescue. [S.l.] : Mountain Rescue Committee of Scotland, 2003. 64 p. : ill. ; 21 cm. ISBN 1900743426.
Stručné popisy historie horské služby v různých státech nabízejí také internetové stránky:
* ČR - http://www.hscr.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=537&Itemid=9
* Anglie a Wales - http://www.mountain.rescue.org.uk/history
* Irsko - http://www.mountainrescue.ie/History
* Slovinsko - http://www.mountaincartography.org/publications/papers/papers_bohinj_06/19_Prebilic_Svete.pdf
* Bulharsko - http://www.pss.bg/about_en/en_about_history.html
Dále bychom Vám doporučovali využít rovněž placené zahraniční databáze, které mohou obsahovat zajímavé články na toto téma, včetně plných textů.
Přístup k těmto databázím umožňují knihovny svým registrovaným uživatelům, nabídku databází knihovny zveřejňují na svých webových stránkách. Přehled placených zdrojů Národní knihovny ČR je k dispozici na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3 , v databázích je možné vyhledávat buď přímo z počítačů v NK ČR, nebo prostřednictvím vzdáleného přístupu i mimo knihovnu (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104) .
Další zdroje by Vám mohla doporučit ještě také např. Ústřední tělovýchovná knihovna Fakulty tělesné výchovy a sportu UK (http://www.ftvs.cuni.cz/knihovna/index.htm ).
Tělesná výchova a sport. Rekreace
--
Národní knihovna ČR
21.06.2011 08:46