-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
Snažím se dohledat nějakou podrobnější historii Armády spásy v ČR, resp. v Československu.
Na jejich stránkách je pouze velmi stručný popis asi na dva odstavce. A zdá se, že ani v rámci Armády Spásy není nikdo, kdo by byl schopný jejich historii jakkoliv komentovat, přiblížit, kromě velmi obecného popisu o činnosti.
Pokud byste věděli, kam se podívat, budu moc rád.
Dobrý den,
v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/nkc) jsme nalezli několik dokumentů, které by Vám mohly poskytnout další informace k historii Armády spásy u nás. Registrovaní uživatelé NK ČR si mohou svazky ihned z katalogu objednat (ikona Exempláře). Pokud se požadovaný dokument nachází pouze v Národním konzervačním fondu (běžně se nezpřístupňuje), je nutné další exemplář k vypůjčení do studovny dohledat ještě v naskenovaných katalozích v systému RetrIS (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001).
* Armáda Spásy. Praha: Hlavní národní velitelství Armády Spásy, 1919. 16 s.
* LARSSON, Charles. Co dělá Armáda spásy v republice Československé?. Praha: Armáda spásy, 1921. 2 l.
* NAKLÁDALOVÁ, Jaroslava a MACHALÍK, Jiří. Náboženské sektářství. V Gottwaldově: Okresní kulturní středisko, 1989. 66 s. ISBN 80-85067-00-5. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/1311/pdf.
* ZLÁMAL, Bohumil. Příručka českých církevních dějin. VII., Doba československého katolicismu (1918-1949). 1. vyd. Olomouc: Matice cyrilometodějská, 2010. 479 s. ISBN 978-80-7266-350-7. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/366400/pdf. Digitalizováno (dostupné pouze z počítačů NK ČR): http://kramerius5.nkp.cz/view/uuid:7a2bfed0-3d15-11e6-ab2f-005056827e52.
* Řády a pravidla pro vojíny Armády Spásy. V Praze: Hlavní národní velitelství Armády Spásy pro Československo, [1928]. 143 - [I] s.
* VELTRUSKÝ, Ladislav. Ven z bahna!: příběhy a ukázky záchranné práce Armády Spásy v Československu. Praha: Hlavní velitelství Armády Spásy, 1921. 24 s.
* Výroční zpráva Armády spásy za rok 1920 a výzva za naše trpící bratry. Praha: [nákl. vl.], 1921. 15 s.
Další dokumenty jsme nalezli v Souborném katalogu ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/skc), který obsahuje záznamy dokumentů z fondů českých knihoven. Informace o dostupnosti svazku v konkrétní knihovně je nutné dohledat přímo v katalogu.
* ARMÁDA SPÁSY. Armáda spásy: výroční zpráva: 2009. [Praha]: Ústředí Armády spásy, 2010. 71 stran.
* Výroční zpráva 06: Armáda spásy. [Praha]: Armáda spásy v ČR, [2007]. 137 s.
* Armáda spásy: 1. svobodné shromáždění po 40 letech: Sbor Církve bratrské Brno, 1. července 1990. Zvl. vyd. Brno: Sbor církve bratrské, 1990. 1 nestránkovaný sv. Salutista.
* VONSÍK, Milan. Armáda spásy a její úloha v rámci sociální politiky Československa [rukopis]. 1993. 125 s.
Dále by Vám mohlo pomoci následující slovníkové heslo, jehož citaci jsme získali z bibliografické databáze Historického ústavu AV ČR (https://biblio.hiu.cas.cz):
* Armáda spásy. Petr Prokš. In: Akademická encyklopedie českých dějin. [Sv. 1], A-C / Praha : Historický ústav, 2009 s. 95-96. Dostupné také z (pouze z počítačů NK ČR):
http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:bff10480-e6cb-11e3-a012-005056825209
Armáda spásy vydávala dva časopisy, ze kterých byste mohl také získat užitečné informace. Informace o dostupnosti časopisů v českých knihovnách můžete získat z výše uvedeného Souborného katalogu ČR nebo například prostřednictvím portálu Knihovny.cz (https://www.knihovny.cz).
* Prapor spásy: ústřední list Armády spásy v Československu. Praha: Armáda spásy, 1919-1948.
* Mladý vojín: časopis Armády Spásy pro děti i mladé lidi. Praha: Armáda spásy, [1921]- 1926.
Je možné využít také článkovou bibliografickou databázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (https://aleph.nkp.cz/cze/anl), zajímavé by mohly být zejména články z 90. let 20. století. Jako klíčová slova je možné zadat spojení armád? AND spásy (otazník v zadaném klíčovém slově nahrazuje 1 a více znaků, vyhledají se tak spojení jako armáda spásy, armády spásy, armádu spásy atd.)
Existuje také archivní fond Armády spásy, který je částečně dostupný k prohlížení (viz Archivní fondy a sbírky v České republice - https://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/):
* Armáda spásy - hlavní velitelství pro Československou republiku v Praze (1919 - 1950) Název fondu (sbírky): Armáda spásy - hlavní velitelství pro Československou republiku v Praze Uloženo v archivu: Archiv hlavního města Prahy Místo vzniku fondu (sbírky): Československo, Praha (Česko) Časový rozsah:1919-1950
Metráž: 3,86 bm zpracováno (z toho 3,86 bm inventarizováno), 0,01 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor je částečně přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky): Armáda spásy - hlavní velitelství pro Československou republiku v Praze Tematický popis:K orespondence, seznamy členů, spisy o akcích Armády spásy, styk s cizinou, účetní materiály, fotografie členů.
Archivní pomůcky:
. ŠKODA JAN: ARMÁDA SPÁSY. HLAVNÍ VELITELSTVÍ PRO ČESKOSLOVENSKOU REPUBLIKU V PRAZE. (1911) 1919 - 1950 (1951). Inventář, 1991, s. 20, ev.č. 129.
Na internetu jsou také volně dostupné vysokoškolské práce, které se historií Armády spásy u nás zabývají, např.:
* https://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/12251/matou%C5%A1kov%C3%A1_2010_bp.pdf
* https://is.muni.cz/th/js0bh/Armada_spasy.pdf
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
28.08.2019 10:26