Historické omyly
Text dotazu
Dobrý den, píšu článek pro děti o historických nesmyslech (omylech) - například že Napoleon nebyl na svou dobu malý, že Vikingové nenosili rohy nebo že Vilém Tel nežil. Můžete mi prosím doporučit knihu, která se těmito historickými nesmysly zabývá + poslat mi alespoň 15
takových nesmyslů. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Vaše téma je velmi zajímavé a takovéto omyly by více zajímali i nás osobně, ovšem služba Ptejte se knihovny slouží k doporučení literatury a vypracování stručných faktografických odpovědí (viz Pravidla fomulace dotazu PSK, http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu/#pravidla). Především z časových důvodů nelze procházet knihy a hledat v nich požadované informace, to již náleží uživatelům. Níže Vám proto uvádíme příklady některých omylů a pravd, které jsou uvedeny v citovaných knihách. Věříme, že Vás tyto ukázky inspirují k hlubšímu studiu nejenom uvedených publikací, ale také dalších knih v seznamu literatury uvedených na konci odpovědi, a které jistě budou obsahovat další vžité omyly.
Ukázkou Vám nejdříve uvádíme témata některých omylů, ale také pravd, které se jako omyly mohou jevit, tak jak jsou nastíněny v knize "50 největších lží a legend světových dějin":
* Byla Kleopatra skutečně jedna z nejkrásnějších žen dějin?
* Je označení "temná epocha" pro středověk správné?
* Skutečně žil Robin Hood nebo se jedná o pouhou legendu, která se nezakládá na pravdě?
* Existoval hrabě Dracula a pokud ano, byl skutečně oním obávaným "člověkem", jak ho známe dnes?
Další kniha "Obrazový opravník obecně oblíbených omylů" nabízí čtenářům zamyšlení např. nad těmito tématy, které dodnes budí diskuze a dohady:
* Byl opravdu K.H.Mácha zádumčivým a nespokojeným rozervancem a romantikem tak, jak je dnes občas v souladu se svým dílem líčen?
* Byli Mongolové skutečně tak krutí bojovníci nebo byli stejní, jako všechny tehdejší válčící národy? Lze o nich dokonce říci, že byli nábožensky snášenlivější než ostatní?
* Kniha také obsahuje polemiku nad Vámi zmiňovanými roky na přilbách Vikingů.
* Vymyslel slovo robot skutečně Karel Čapek nebo jeho bratr Josef?
Záznamy citované literatury:
* GUTBERLET, Bernd Ingmar. 50 největších lží a legend světové historie. Vyd.
1. Brno: MOBA, c2008. 224 s. ISBN 978-80-243-3283-3.
* SOUČEK, Ludvík. Obrazový opravník obecně oblíbených omylů. Praha: Český klub, 1997. 230 s. ISBN 80-85637-38-3.
Další zajímavá témata byste mohl najít v publikacích:
* History revue: dějinné otazníky - bitvy - osudy mocných - spiknutí - historické omyly. Praha: RF Hobby, 2008- . Dostupné též z:
<http://www.historyrevue.cz>. ISSN 1803-0440.
Pozn.: jedná se o periodikum
* REGAN, Geoffrey. Guinnessova kniha námořních omylů. 1. vyd. Praha:
Velryba, [1995]. 186 s. Omyly. ISBN 80-85860-03-1.
* REGAN, Geoffrey. Guinnessova kniha válečných omylů. 1. vyd. Praha:
Velryba, 1993-1995. 2 sv. ISBN 80-901322-6-X.
* BÜRGIN, Luc. Omyly vědy: zneuznaní géniové, smůla vynálezců a zcela chybné
soudy: "a přece měli pravdu!". Vyd. 1. Praha: Brána, 1998. 173 s. ISBN 80-7243-005-X.
* BELLEMARE, Pierre a NAHMIAS, Jean-François. Hrozná pravda: 26 velkých záhad historie konečně vyřešeno. Vyd. 1. Praha: Práh, 2009. 355 s. ISBN 978-80-7252-270-5.
* RAK, Jiří. Bývali Čechové-: české historické mýty a stereotypy. Vyd. 1.
Jinočany: H & H, 1994. 148 s. ISBN 80-85787-73-3.
* CANDUCI, Alexander. Největší lži v dějinách: falše, podvody, svádění viny na druhé a oficiální kamufláže, které utvářely svět. Vyd. 1. Praha: Fortuna Libri, c2011. 335 s. Fortuna factum. ISBN 978-80-7321-540-8.
* FARQUAR, Michael. Pokladnice podvodů: lháři, podvodníci, podrazáci a neuvěřitelné pravdivé příběhy největších podvodů, lží a padělků. 1. vyd.
Praha: Talpress, 2006. 278 s. ISBN 80-7197-308-4.
* SOUČEK, Ludvík. Blázniví vynálezci: Kapitoly z dějin nesmyslů. 1. vyd.
Praha: Albatros, 1974. 227, [4] s.
Resumé: Desítky dobových ilustrací provázejí vtipnou knížku o historii neužitečných vynálezů, na něž bylo marnotratně vynaloženo mnoho lidského umu, aniž přinesly nějaký prospěch. Autor v ní vypráví o středověkých i novodobých alchymistech, o podvodnících a šarlatánech, spekulujících s lidskou důvěřivostí, o nesmyslných rekordech, o "perpeťácích"-vynálezcích perpetua mobile-, kteří jen zdánlivě patří minulosti, jak dokazuje na mnoha příkladech z nedávné doby.
* WALLER, John. Fabulous science: fact and fiction in the history of scientific discovery. 1st pub. as an Oxford University Press paperback 2004.
Oxford: Oxford University Press, 2004, c2002. xi, 308 s. ISBN 0-19-860939-6.
* SLAVÍK, Jan a BOUČEK, Jaroslav, ed. Iluze a skutečnost. Vyd. 1. Praha:
Academia, 2000. 231 s. ISBN 80-200-0727-X.
* KREJČÍ, Karel. Praha legend a skutečnosti. V Praze: XYZ, 2010. 295 s. ISBN
978-80-7388-455-0
Záznam těchto publikací spolu s informacemi o dostupnoti v českých knihovnách naleznete v Souborném katalogu ČR, který je dostupný na adrese http://aleph.nkp.cz/F/. Zde také můžete dohledat další publikace pomocí klíčových slov např.: omyl*, lež, lži*, nesmysl*, mýt*, nepravd*, skutečn*, dějin*, histor*, atd. a jejich kombinací. Pozn.: znak * slouží k pravostrannému rozšíření, tj. při zadání slova mýt* bude vyhledáno: mýty, mýtus, mytologie, apod.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2012 07:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu