-
To se mi líbí
-
Doporučit
Zajímám se výrobce a karetní obrazy strarých hracích z území Českých zemí, potažmo Slovenska, jsem sběratel a badatel.
Děkuji
Dobrý den,
k danému tématu Vám na prvním místě doporučujeme Klub sběratelů hracích karet: https://clubsberatelukaret.webnode.cz/
Klub vydal řadu publikací k historii hracích karet na našem území (bohužel tyto knihy nejsou příliš zastoupeny v českých knihovnách): https://clubsberatelukaret.webnode.cz/publikace/
K Vaše tématu bychom Vám zvláště doporučili publikaci:
* BÍLÝ, Petr a Vladislav ŠEDIVÝ. Soupis českých výrobců hracích karet. I. díl, Praha 1354-1950. Praha: CSHK, 2016. ISBN 978-80-270-0040-1. (https://www.knihovny.cz/Record/vkol.SVK01-001210801 )
Další knihy k tématu:
* HONL, Ivan. Z minulosti karetní hry v Čechách: několik stránek z kulturní historie. Praha: Vladimír Žikeš, 1947. Žikešovy špalíčky. (https://www.knihovny.cz/Record/svkpk.PNA01-000744371)
* CARANOVÁ, Michaela. Oko bere, vole padni, aneb, Unikáty kartářského řemesla v českých zemích. Praha: Club sběratelů hracích karet, 2016. ISBN 978-80-270-0048-7. (https://www.knihovny.cz/Record/nkp.NKC01-002805440 )
* Hrací karty včera a dnes: katalog výstavy. Uničov: Muzeum vězeňství Šatlava, 2012. (https://www.knihovny.cz/Record/vkol.SVK01-001013455)
* TILLEY, Roger. A history of playing cards. London: Studio Vista, 1973. ISBN 0-289-70184-8. (https://www.knihovny.cz/Record/caslin.SKC01-002406512)
Články:
* Nejstarší hrací karty u nás jsou z Jáchymova: kultura regionu. Karlovarský deník. 2012, 21(261), 8. ISSN 1802-1069.
* TAUBEROVÁ, Daniela. Archeologové našli hrací karty staré stovky let. Olomoucký den, 2002, 13(65), s. 1, 20. ISSN 1212-4699.
* OCHEC, Jaroslav. Pátrání téměř detektivní, aneb, Dlouhá cesta do Lokte. Měsíčník Krušné hory - západ, 2012, 1(12), s. 16-17. Dostupné také z: http://www.herzgebirge.cz/udalosti-aktuality/jachymov-10-11-2012-%E2%80%93-prezentace-objevu-tajemstvi-nejstarsich-hracich-karet-red-foto-pm.
* PÁRAL, Karel. Kniha ukrývala nejstarší karty na Moravě. Hranický deník, 20100227-20100228, 49, s. 2. ISSN 1801-9765.
* PÁRAL, Karel. Nejstarší karty na Moravě ukrývala kniha o nerostech. Olomoucký deník, 20100227-20100228, 49, s. [1], 2. ISSN 1801-9781.
aj.
V českých knihovnách můžete další literaturu k tématu dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc a Knihoven.cz: https://www.knihovny.cz/ .
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
10.02.2020 21:31