hibernace lidí
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor
ohledně hibernace lidí. Bude to v budoucnosti s novými technologiemi možné?
Odpověď
Dobrý den,
hibernace sice není pro člověka přirozeným stavem, avšak vědci nepovažují tuto myšlenku za zcela nemožnou. Výzkumy jsou ovšem v tomto směru zatím v raném stadiu a je nemožné jejich vývoj či výsledky předem odhadovat.
Americkým vědcům se nedávno podařilo uvést do stavu blízkého hibernaci laboratorní myšky, když je nechali v uzavřené komoře vyplněné vzduchem s nízkou koncentrací sirovodíku. Myši byly v tomto stavu ponechány šest hodin a poté byly přemístěny na čerstvý vzduch, kde se jejich tělesné funkce opět obnovily a následné testy neprokázaly, že by drobná zvířata utrpěla nějaká poškození. Odborníci se rozhodli podobný experiment uskutečnit s většími savci, při jeho úspěchu by to mohlo znamenat i vyšší šance využití pro člověka.
V souvislosti s možností využití hibernace u lidí jsou nejčastěji zmiňovány kosmické lety, při kterých by hibernace kosmonautům mohla posloužit k překlenutí velmi dlouhého časového úseku, kdy nejsou v činnosti. Hibernaci by bylo možné využít i při nejrůznějších lékařských zákrocích, například u lidí čekajících na transplantace orgánů, pro účinnou léčbu rakoviny, ale také při náhlých kolapsech.
Podrobnější informace naleznete v následujících článcích:
http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2009111933
http://www.guardian.co.uk/world/2006/dec/21/japan.topstories3
http://www.osel.cz/index.php?clanek=1260
http://zdravi.doktorka.cz/hibernace-lidi/
http://scienceblogs.com/lifelines/2010/10/what_hibernating_animals_can_t.php
V knihovních katalozích jsme také nalezli jednu publikaci, která by mohla obsahovat bližší informace k této problematice:
FLEISSIG, Josef. Probuďte mě za sto let... až budete mít lék. Praha : BEA, 1994 (Praha : Tercie). 118 s. : obr. ISBN 80-900111-1-X.
* populárně-naučné publikace * hibernace umělá - publikace populárně-naučné
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.12.2010 11:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu