hexagram
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se dotázat na symbol hexagramu. Kde a kdy je jeho první doložené
užití a co vyjadřoval?
Odpověď
Dobrý den,
bohužel žádná z publikací, které jsme prohlíželi, neobsahuje ucelené informace o tom, co všechno mohl hexagram znamenat a označovat. Citujeme proto z několika zdrojů, prameny jsou vždy uvedeny pod jednotlivými texty:
* hexagram - Šalamounova pečeť, Davidova hvězda, šesticípá hvězda tvořená dvěma přes sebe ležícími nebo propletenými trojúhelníky. Setkáváme se s ní především v židovství, křesťanství a islámu, v podstatě však spočívá i v základu některých indických janter. Hexagram je v nejširším smyslu symbolem vzájemného prostupování viditelného a neviditelného světa. V hinduismu symbol spojení jóni (lůno, vulva - v přeneseném smyslu zdroj, počátek a také zrození) a lingamu (symbol boha Šivy). V alchymii také symbol sjednocení protikladů, protože je složen ze základních forem znamení živlů ohně, případně vzduchu a vody, případně země. Kromě toho lze i v alchymii najít četné spekulace, které vycházejí z obdoby jednotlivých linií hexagramu s planetami, kovy, kvalitami atd. Davidova hvězda je židovský symbol víry a národní emblém státu Izrael. C.G.Jung spatřuje ve znázornění hexagramu sjednocení osobní a neosobní oblasti nebo také mužského a ženského prvku.
BECKER, Udo. Slovník symbolů. Praha: Portál, 2002. 351 s. ISBN 80-7178-612-8.
* MAGEN DAVID - Davidův štít
Ze dvou propletených trojúhelníků vytvořená hvězda. Její historie se dá vysledovat až do 7. století př.n.l., později se používala jako "Pečeť Šalamounova" a od 17. století se stává náboženským emblémem např. k označení synagog. S nástupem sionismu se stává jeho symbolem a nyní je hlavním znakem na státní vlajce Izraele.
VÍCHA, Kamil. Symboly a svátky muslimů a židů. Ostrava: Atelier Milata, 1996. 25 s.
* Hexagram tvořený dvěma překrývajícími se trojúhelníky, jedním směřujícím vzhůru a druhým dolů, je pradávným symbolem syntézy nebo jednoty v dualitě.
Alchymistého používali jako znamení dualistické moci ohně (maskulinum) a vody (femininum). Známější je dnes jeho použití jako Davidovy hvězdy, symbolu Izraele. Nazývá se tak proto, že král David sjednotil válčící státy Judu a Izrael. Číslo šest je samo o sobě symbolem souladu, možná proto, že se široce spojovalo s rovnováhou a stabilitou.
V Indii se obrazec s kosmickým významem ve tvaru hexagramu kreslí do prachu před venkovskými prahy, aby zaháněl nepřátelské duchy mrtvých. Obrazec se nazývá Hvězda Lakšmí, bohyně štěstí a blahobytu.
TRESIDDER, Jack. 1001 symbolů: ilustrovaný průvodce světem symbolů. Praha:
Euromedia Group, k.s. - Knižní klub, 2004. 373 s. ISBN 80-242-1252-8.
* Šalamounova pečeť - objevuje se jako starodávný symbol ve spisech a obřadech kouzelníků a je silně spojena s hebrejským mysticismem: odtud podoba s Davidovou hvězdou. Vrcholem vzhůru postavený trojúhelník jako symbol ohně a mužské energie je dokonale harmonicky propleten s obráceným trojúhelníkem - symbolem vody a ženské energie. Základny obou trojúhelníků se vzájemně rozdělují pod vrcholy a symbolizují vzduch a zemi. Pečeť zobrazuje čtyři živly, které v kombinaci s číslem tři (trojúhelníkem) vytvářejí magické číslo sedm. Ačkoliv má Pečeť jen šest vrcholů, říká se, že ten sedmý, neviditelný, představuje duchovní prvek proměny a zjevuje se vnitřnímu zraku kouzelníka pro meditaci nad pečetí.
FONTANA, David. Tajemný jazyk symbolů: názorný klíč k symbolům a jejich významům. V Praze a Litomyšli, 1994. 192 s. ISBN 80-85192-91-8.
Další informace můžete získat i z internetových odkazů:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hexagram
http://judytha.blog.cz/0604/hexagram-neboli-salamounova-hvezda
http://mtobias.czechian.net/clanky/mt0007.htm
http://altreligion.about.com/library/glossary/symbols/bldefshexagram.htm
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2008 11:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu