Herec Jiří Kostka
Text dotazu
Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat, na herece
Jiřího Kostku (1910 - 1985), otec herce Petra Kostky. Zejména by mě
zajímalo, jaká ocenění a státní vyznamenání tento herec získal a též jeho
mimoherecké aktivity. Moc Vám děkuji za odpověď!
Odpověď
Dobrý den,
herec Jiří Kostka se v roce 1965 zasloužilým umělcem, byl nositelem státních vyznamenání Za vynikající práci (1955), Za zásluhy o výstavbu, Za obětavou práci pro socialismus; dále nositelem ceny Cena Zdeňka Hofbauera (1972), Ceny Jaroslava Průchy (26.4.1976), Ceny V. Nejedlého, umělecké ceny města Ostravy, Čestného uznání rady ZKNV (1980) a řady medailí, plaket a diplomů.
O aktivitách J. Kostky mimo hereckou profesi jsme v našich zdrojích bohužel nenalezli podrobnější informace. Doporučovali bychom Vám obrátit se ještě na Divadelní ústav (http://www.divadelni-ustav.cz/), zejména jeho Informačně-dokumentační oddělení
(http://www.divadelni-ustav.cz/dokumentace.asp) a oddělení Bibliografie
(http://www.divadelni-ustav.cz/bibliografie.asp).
Níže uvádíme přehled článků, ze kterých jsme čerpali. Uvedená periodika jsou v digitalizované podobě dostupná v systému Kramerius (http://kramerius.nkp.cz), ovšem v souladu s autorským zákonem je přísup k plným textům omezen pouze na počítače v budově Národní knihovny ČR.
* Zejména o profesním životě Jiřího Kostky:
K nedožitým 75. narozeninám Jiřího Kostky: Život plný umění a krásy. Pravda:
List Československé komunistické strany - odbočka Plzeň. 5.10.1985, s. 4.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24780960
* Cena Zdeňka Hofbauera:
Herectví pravdivé a burcující: čtvrtstoletí na plzeňské scéně. Pravda: List Československé komunistické strany - odbočka Plzeň. 26.2.1972, s. 5.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24459744
* Cena Jaroslava Průchy (26. dubna 1976):
Vyznamenaní umělci k 1. květnu 1976. Filmová kartotéka, 14.5.1976, s. 2.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/5285277
* Přehled dosažených vyznamenání a cen:
Za zasloužilým umělcem Jiřím Kostkou: odešel velký herec a člověk. Pravda:
List Československé komunistické strany - odbočka Plzeň. 14.8.1985, s. 5.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24780493
* O předání Ceny Z. Hofbauera
Tvorba ve prospěch lidu. Pravda: List Československé komunistické strany - odbočka Plzeň. 9.3.1972, s. 1.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24459831
* Ocenění státním vyznamenáním Za vynikající práci:
President republiky Antonín Zápotocký udělil plzeňskému divadlu Řád práce.
Pravda: List Československé komunistické strany - odbočka Plzeň. 29.11.
1955, s. 1.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24450108
* Předání Čestného uznání rady ZKNV:
Sedmdesátiny Jiřího Kostky. Pravda: List Československé komunistické strany
- odbočka Plzeň. 4.10.1980, s. 2.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24480400
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.06.2010 09:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu