Herdek
Text dotazu
Dobrý den, chci se zeptat, co znamená a kdy se používá slovo "herdek". Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
slovo herdek je původně východomoravské a slovenské citoslovce pro klení, láteření (herdečit - klíti); taktéž zherdekovať - vyplísnit. Původ slova je v maďarském slovu ördög - čert.
Pokud byste potřeboval přesnější informace, doporučujeme Vám obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/).
Použitá literatura:
Machek, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1957. 9 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.05.2013 14:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu