herbář Dr.Mattioliho
Text dotazu
Jaký nejstarší vydaný výtisk herbáře Dr.Mattioliho
knihovna vlastní?
Odpověď
Dobrý den,
první verze textu herbáře Pietra Andrey Mattioliho vyšla italsky v roce 1544 jako komentář italského překladu "De materia medica" antického lékaře a učence Pedacia Dioskúrida z Anazarby.
Roku 1554 vyšlo v Benátkách rozšířené latinské vydání herbáře u vydavatele Vincenta Valgarisse (Vincento Valgrisio) pod názvem "Comentarii in libros sex Pedacii Dioscoridis Anazarbei". První český překlad herbáře "Herbář jinak bylinář velmi užitečný od doktora Petra Ondřeje Mattiola" (úplný záznam tisku je k dispozici např. v databázi Knihopisu digital - http://db.knihopis.org/l.dll?cll~5495) , který přeložil Tadeáš Hájek z Hájku, byl vydán u Jiřího Melantricha z Aventina v roce 1562. O rok později (1563) Melantrich vytiskl také německý překlad herbáře, který přeložil pražský lékař a přírodovědec Georg Handsch z Limuz.
Ve fondu Národní knihovny ČR se nacházejí všechna zmíněná vydání, pouze u italského překladu jsme nalezli vydání až z roku 1548, resp. v záznamu, který by se mohl vztahovat k vydání nejstaršímu z roku 1544, není uveden rok vydání.
Bibliografické záznamy k jednotlivým vydáním jsou k dispozici v naskenovaných lístkových katalozích Katif (http://katif.nkp.cz), v záložce Katalogy zvolte Generální katalog I, podrobnou cestu k jednotlivým lístkům uvádíme níže.
Italské vydání z r. 1548:
- Generální katalog I, skříň Červi - Dobs, zásuvka Dion-Diš, č. záznamu 282 (na záznamu č. 282 se nachází tisk, jehož rok vydání jsme nedokázali identifikovat)
Latinské vydání z r. 1554:
- Generální katalog I, skříň Marx - Mik, zásuvka Matt-Matzl, č. záznamu 804 nebo Generální katalog I, skříň Červi - Dobs, zásuvka Dion-Diš, č. záznamu 278 (následují další latinská vydání)
První český překlad z r. 1562:
- Generální katalog I, skříň Marx - Mik, zásuvka Matt-Matzl, č. záznamu 788 (následují další česká vydání)
Německé vydání z r. 1563:
- Generální katalog I, skříň Marx - Mik, zásuvka Matt-Matzl, č. záznamu 796
Použité zdroje:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Mattioliho_herb%C3%A1%C5%99
* http://knihovna.nkp.cz/Nkkr0202/0202136.html
* http://web.natur.cuni.cz/filosof/images/stories/knihovna/Pietro%20Andrea%20Mattioli,%20Tadeas%20Hajek%20z%20Hajku%20a%20vedeni%20o%20rostlinach%20v%2016.%20stoleti.pdf
Blíže o Mattioliho herbáři pojednávají také následující publikace:
BOHATCOVÁ, Mirjam. České tištěné herbáře 16. století. Praha: Národní knihovna, 1991. 123, 11 s. : obr. ; 20 cm. (Miscellanea oddělení rukopisů a starých tisků. Monographia ; 2). ISBN 80-7050-103-0 (brož.)
* Mattioli, Pietro Andrea, 1501-1577 * studie * herbáře tištěné české - stol. 16. - studie
HEJNOVÁ, Miroslava. Pietro Andrea Mattioli 1501-1578: u příležitosti 500. výročí narození : = in occasione del V centenario della nascita. Praha:
Národní knihovna ČR: Istituto Italiano di Cultura di Praga, 2001. 59 s., [10] s. obr. příl. : il. (některé barev.), portréty, faksim. ; 22 cm. ISBN 80-7050-388-2.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.01.2011 14:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu