házená - historie a vznik, současná házená, vývoj a budoucnost, řídící orgány, tréninkový plán
Text dotazu
doporučená literatura a zdroje k tématu: házená
historie a vznik, současná házená, vývoj a budoucnost, řídící orgány, tréninkový plán, úspěchy a neúspěchy reprezentace
Odpověď
Dobrý den, k tématu 'házená' vyšlo velké množství knih. Hledat můžete ve volně přístupném elektronickém katalogu Národní knihovny ČR na www.nkp.cz, katalogy a databáze, báze NKC - knihy podle klíčových slov (předmětových hesel).
Na ukázku několik záznamů níže:
[C.zaznamu: 002753980]
Nebojme se hazene : (metodika a didaktika hazene) / Jan Belka, Kristyna Salcakova. -- Vydani: prvni. -- Olomouc : Hanex, 2014. -- 151 stran, 3 necislovane strany obrazovych priloh : ilustrace (prevazne barevne) ; 30 cm. -- ISBN 978-80-7409-078-3 (brozovano)
[C.zaznamu: 001926815]
Dejiny sportovnich her : pro studenty sportovniho managementu / Miroslav Pacut, Milos Kosik. -- 1. vyd.. -- Ostrava : VSB - Technicka univerzita Ostrava, 2009. -- 161 s. ; 29 cm. -- ISBN 978-80-248-2002-6 (broz.)
[C.zaznamu: 001834480]
Sport se jmenem Dukla : sedesat let armadniho vrcholoveho sportu 1948-2008 / [kolektiv autoru pod vedenim Jaroslava Priscaka: Ivana Rohackova, Arnost Sulc, Petr Lakomy ; spolupracovali Jiri Adam ... et al. ; sestavila Ivana Rohackova]. -- 2., upr. vyd.. -- Praha : Ministerstvo obrany - Prezentacni a informacni centrum MO, 2008. -- 367 s. : barev. il., portrety ; 31 cm. -- ISBN 978-80-7278-488-2 (vaz.) : neprodejne
[C.zaznamu: 001784879]
Pruvodce po archivnich fondech a sbirkach Oddeleni dejin telesne vychovy a sportu Narodniho muzea / Lucie Swierczekova. -- Praha : Narodni muzeum, 2007. -- 88 s. : il. (nektere barev.), portrety, faksim. ; 21 cm. -- ISBN 978-80-7036-220-4 (broz.)
[C.zaznamu: 000010704]
Hazena / Milan Mikus ... [et al.]. -- Praha : Sportpropag, 1985. -- 144 s. : il. ; 20 cm. -- (Broz.)
[C.zaznamu: 000026713]
Narodni hazena / Zprac. Karel Krizek... [aj.]. -- Praha : Sportpropag, 1984. -- 136 s. : obr., tb. ; 20 cm. -- (Broz.)
[C.zaznamu: 000393611]
Pozorovani na 7. mistrovsti sveta zen v hazene / [Autor:] Frantisek Taborsky a kol.. -- Praha : Sportpropag, 1979. -- 92, [2] s. : obr. a tb. ; 4
[C.zaznamu: 000393608]
Soutezni rad hazene ; Disciplinarni rad a smernice k disciplinarnimu radu ; Registracni a prestupni rad / Zprac. Jan Musil a kol.. -- Praha : Olympia, 1978]. -- 79, [1] s. ; 8
[C.zaznamu: 000497026]
Narodni hazena : 1905-1975 / red. a predmluvu napsal Jaroslav Trousil. -- Praha : Olympia, 1975. -- [24] s. : il. ; 8
[C.zaznamu: 000721230]
Ceska hazena / [Frantisek Gargela ... et al.]. -- 1. vyd.. -- Praha : Statni telovychovne nakladatelstvi, 1955. -- 212 s. : il. ; 20 cm. -- (Broz.) : Kcs 14,10
[C.zaznamu: 000677770]
Pravidla mezinarodni hazene / Vyprac. Ustr. hazene COS. -- 1. vyd.. -- Praha : Nakladatelstvi COS, 1950. -- 53, [2] s. ; 8
[C.zaznamu: 002223940]
Dejiny hazene / Metodej Zajic. -- Vyd. 1.. -- Olomouc : Narodni knihtiskarna Kramar a Prochazka, 1948. -- 542 s. : il., portrety ; 22 cm. -- (Broz.) : Kcs 195,00
[C.zaznamu: 000548187]
Hazena : uredni pravidla Ceskoslovenske Obce Sokolske : schvaleno nacelnictvem muzu a zen 11. cervna 1931 / sestavil Frant. Kopecny. -- V Praze : Ceskoslovenska Obec Sokolska, 1931. -- 19, [I] s. ; 8
[C.zaznamu: 000698624]
Pravidla hry hazena. -- Oficielni vyd., schval. na druhe val. schuzi Cs.s.h.a.z.sp. dne 6. unora 1921. -- Praha : Cs. svaz hazene a zen. sportu, 1921. -- xx, 19, 1 s., 2 l. ; 8
[C.zaznamu: 000698623]
Pravidla hry "Hazena" / Upr. Jaro Trantina. -- Kralovske Vinohrady : S.K. Meteor, 1919. -- 11 s., 2 l. ; 8
[C.zaznamu: 000596203]
Hazena : [Cilova] / A. Krystof. -- Praha : Koci, 1908. -- 12 s. ; 8
Informace z internetu, námi neověřené, viz níže:
Historie házené
600 př.n.l. - první dochovaný záznam
Nejstarší dochovanou zmínkou o sportu, který se nejvíce podobá házené, je uveden v řeckých bájích a pověstech. Datuje se zhruba k roku 600 př.n.l., kdy byla napsána pověst \"Odysea\". Tento příběh přesně vystihuje házenou, jak jí dnes známe.
Středověk
Další nalezený záznam je již z našeho století, objevil se ve středověku v oblasti dnešní Francie.  Příběh vypráví o hře, kterou provozovali dvorní dámy a rytíři na svých dvorech. Tento sport, nebo lépe řečeno aktivita, byl nazván výstižně - " míčová hra". Podle svého popisu je považován za předchůdce házené.
1897
Nejdůvěryhodnější důkaz o házené z minulosti pochází z Dánska. Holger Nielsen představil hru a stanovil pro ni pravidla, která jsou výchozím bodem dnešní házené. Pravidla byla stanovena v roce 1897 a tvoří základ pravidel házené používaných dodnes.
Z počátku se házená hrála na venkovních fotbalových hřištích s 11 hráči na každé straně.
1928 -              založení Mezinárodní házenkářské federace s 11 hráči - IAHF
1936 -              první velká mezinárodní soutěž v házené - olympijské hry v Berlíně
1938 -              házená se poprvé objevuje na mistrovství světa
1946 -              Mezinárodní házenkářské federace se 7 hráči (IHF) nahrazuje IAHF
1960 -              nahrazení venkovní verze házené halovou házenou, jak se hraje dnes
Sport, jak ho známe dnes, byl poprvé představen na olympijských hrách v roce 1972 a ženská házená pak o čtyři roky později...
https://www.handballeshop.eu/handball/8-O-hazene/6-Historie-hazene#
Doporučujeme také Český svaz házené http://www.svaz.chf.cz/ nebo Ústřední tělovýchovnou knihovnu Univerzity Karlovy v Praze, Fakulty tělesné výchovy a sportu https://www.ftvs.cuni.cz/FTVS-552.html .
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.10.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu