Havraspár
Text dotazu
Dobrý den,
je někde zodpovědně popsáno, jak vypadala kolej HAVRASPÁR z Harryho Pottera , resp, jeho klubovna/studovna? Přístup, barvy, atd.? Jsou různé rozličné a nejednotné popisy na netu, ale ne všechny stejné ... Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
dovolujeme si předpokládat, že "nejzodpovědněji" popisuje kolej Havraspár (angl. Ravenclaw) autorka J. Rowlingová ve svých knížkách. Do jakých detailů zachází a nakolik nechává prostor fantazii čtenáře, si nedovolujeme odhadnout.
Podle informací, které jsme nalezli, by měla být klubovna popsána v díle Harry Potter and the Deathly Hallows [Harry Potter a relikvie smrti].
Popisy klubovny, které naleznete na internetu, budou též hodně ovlivněny následným filmovým zpracováním a jejich pojetí autory filmu.
Domníváme se, že "správná" interpretace neexistuje a že úmyslem autorky je podporovat fantazii čtenáře.
Popis, který by měl vycházet z indicií z knihy přinášíme zde: *https://harrypotter.fandom.com/wiki/Ravenclaw_Common_Room - zdroj popisu je podle odkazu v textu knížka Harry Potter and the Deathly Hallows [Harry Potter a relikvie smrti].
Obecně o společenských místnostech:
A common room is a shared lounge area in Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. There is one for each house. The common rooms feature fireplaces and sitting areas and are decorated in house colours. They are often used to do homework and to socialise with housemates.
*https://harrypotter.fandom.com/wiki/Common_room
*https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0kola_%C4%8Dar_a_kouzel_v_Bradavic%C3%ADch#Havrasp%C3%A1r
"Každá bradavická kolej má v sousedství ložnic společenskou místnost, v níž mnozí studenti tráví volný čas. Každá z těchto místností je jedinečná, odráží se v ní charakter zakladatele koleje i vlastnosti jejích studentů. Nebelvír a Havraspár mají kruhové společenské místnosti v přízemí svých věží (KM7, RS30), Mrzimor má "útulnou a příjemnou" společenskou místnost vedle školní kuchyně (BLC) a Zmijozel má sklepení pod jezerem (RS23)." [VANDER ARK et al. 2010]
J. Rawlingová o světe Harryho Pottera se svými čtenáři též diskutuje na různých webech, např.:
http://www.accio-quote.org/
https://www.wizardingworld.com/
Další zdroje:
VANDER ARK, Steve, John KEARNS, Lisa Waite BUNKER a Belinda HOBBS. Lexikon: neautorizovaný průvodce příběhy Harryho Pottera a souvisejícími prameny. Praha]: Slovart, 2010. s. 302. ISBN 978-80-7391-353-3. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:53fc7940-646f-11e4-8b87-001018b5eb5c
BAGGETT, David a Shawn KLEIN. Harry Potter & filozofie: kdyby Aristoteles byl ředitelem školy v Bradavicích. V Praze: XYZ, 2009. ISBN 978-80-7388-211-2. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:361ea0b0-029f-11e4-9789-005056827e52
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.10.2019 10:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu