harvest
Text dotazu
Dobrý den, vrtá mi hlavou, jak do češtiny přeložit
slovo Harvest. Právě v angličtině je použito ve smyslu "Sebrat / Sklidit"
zastřelené zvíře (Například jelena) ze země, ale nemůžu přijít na nějaký
ekvivalentní, vhodnější výraz. Děkuji.
Odpověď
Dobry den,
slovo harvest je mozne v cestiny pouzit v nekolika vyznamech, mimo jine take ve smyslu lovit ci nalovit, ve slovnicich je tento smysl uvaden vzdy ve spojeni s rybami. V tomto vyznamu jsme take slovo harvest nalezli ve specializovanem rybarskem slovniku: harvest fishing = vylov.
* MALIKOVA, Andrea. Slovnik cesko-anglicky, anglicko-cesky: odbornych vyrazu z oblasti ekologie vodniho prostredi, vodniho hospodarstvi a rybarstvi.
Vodnany: Stredni rybarska skola a Vyssi odborna skola vodniho hospodarstvi a ekologie Vodnany, 2007. s. 63. ISBN 978-80-87096-08-6.
Ve specializovanych slovnicich pro oblast myslivosti jsme pojem harvest nenalezli. Pro doplneni uvadime i dalsi mozne vyznamy slova harvest:
* NICHOLAS, Sinclair. Velky americko-cesky slovnik. Celakovice: : WD Publications, 1998. s. 400. ISBN 80-238-0456-1.
harvest - podstatne jmeno
1) sklizen (cinnost), zne
2) uroda, sklizen, doba zni
3) vytezek, vynos
4) prenesene vysledek, ovoce (sklizne)
harvest - sloveso
1) sbirat, cesat (ovoce), lovit (ryby), kacet (drivi)
2) sklidit urodu
3) ziskat (vynos, vytezek cinnosti)
* HAIS, Karel; HODEK, Bretislav. Velky anglicko-cesky slovnik. Praha:
Academia, 1992. s. 288. ISBN 80-200-0066-8.
harvest - podstatne jmeno
1) sklizen (cinnost), zne, tez prenesene (harvest of the guillotine)
2) uroda, sklizen, ulovek (good harvest by anglers ... rybaru), vytezek, vynos, ovoce; doba zni
3) tez harvest brown - nahnedla barva oranzoveho odstinu
harvest - sloveso - sklidit, sklidit urodu (ceho) (harvest rice - sklidit urodu ryze); pokacet (drivi), nalovit (ryby) (harvest whales ... nalovit velryby), nahromadit, nasbirat (harvest news), ucinit si zasobu (ceho); ziskat (harvest rewards ... ziskat odmeny)
dalsi pouzite zdroje:
* FERJENTSIK, Koloman. Myslivecky slovnik :
cesko-slovensko-anglicko-francouzsko-nemecko-madarsky s latinskym nazvoslovim zvere. Praha: Huertlov Bohemia, 1999. 387 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2012 13:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu