Harlequin
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli Národní knihovna přestala od roku 2004
evidovat publikace, které vydává nakladatelství Harlequin, popřípadě proč.
Také by mě zajímalo, proč se neshodují počty vydaných titulů např. za rok
2010, kdy vyšlo 4477 knih se zaměřením na beletrii (zdroj:
http://sckn.cz/index.php?p=fakta2010 ) s počtem knih v katalogu NK (zde jsem
pomocí tematického vyhledávání našla jen 3 585), když by na základě
povinného výtisku měla mít všechny vydané knihy?
Děkuji za velmi cennou informaci.
Odpověď
Dobrý den,
nakladatelství Harlequin podle informací uvedených v bázi NAK - nakladatelé v ČR (viz seznam bází NK ČR http://aleph.nkp.cz/F/ ) zaniklo, nejspíše v roce 2002 (rok aktualizace záznamu v bázi NAK a také rok, kdy naposledy vyšly knihy v tomto nakladatelství v Praze). V bázi NKC (online katalogu naší knihovny) jsou další dva tituly spojené s tímto slovem jako součást názvu nakladatelství, a to z roku 2003, ovšem ani jeden, byť český, nevyšel podle údajů v záznamech u nás (Amsterdam, Warszawa).
Podle informací uveřejněných na stránkách skcn.cz je zdrojem dat pro přehledy vydaných titulů i Národní knihovna ČR, již od roku 2001. Informace, které na těchto stránkách naleznete, vycházejí z údajů statistického výkazu, který zpracovává naše knihovna pro Ministerstvo kultury v předem daném formátu (roční výkaz o neperiodických publikací za rok .).
Údaj, který uvádíte ze stránek skcn.cz, je převzat z výše uvedeného výkazu za rok 2010 - viz naše výroční zprava http://www.nkp.cz/files/vz2010.pdf , strana 42.
V rámci ročního výkazu je i kolonka literární texty, u které je právě uveden počet 4477. Náš online katalog - báze NKC obsahuje všechny dokumenty získané na základě práva povinného výtisku, podle kterých je statistika zpracovávána. Knihy ve fondu máme; popis, který je v naší bázi k dispozici, je však detailnější než roční výkaz (např. beletrie pro děti je samostatnou skupinou v tematické mapě.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.07.2011 10:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu