halda EMA
Text dotazu
Dobrý den, studuji na VŠB TU Ostrava a pracuji na
diplomové práci na téma "Halda (odval) EMA". Chci se zeptat, zda ve Vaši
knihovně jsou k dispozici nějaké materiály, které by mi pomohly svým obsahem
svou práci koncipovat. Krom obecných informací bych jistě potřeboval i
informace o termických procesech uvnitř odvalu (haldy) s následným vlivem na
tvorbu nově vzniklých minerálů, stejně jako o vlivu na vegetaci v této
lokalitě. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
o haldě Ema jsme v našich zdrojích nalezli víceméně pouze stručné zmínky, a to v následujících dokumentech (záznamy viz elektronický katalog NK ČR - http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) :
* MATĚJ, Miloš; KLÁT, Jaroslav; KORBELÁŘOVÁ, Irena. Kulturní památky ostravsko-karvinského revíru. V Ostravě: Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště, 2009. S. 166. ISBN 978-80-85034-52-3.
* Ostravská zákoutí / [úvodní texty Ludmila Sedlářová]. [Ostrava : Občanské sdružení Za starou Ostravu], c2005. [41] s. (některé složené), 1 kartonový l. se 4 igelitovými sáčky : il. (převážně barev.), mapy, plány, faksim. ; 21 x 23 cm. ISBN 80-254-1448-5.
* Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. II. díl, H-O. Praha: Libri, 2002. Str. 564. ISBN 80-7277-044-6. (heslo "Důl Trojice a kuželový odval")
Určité informace by mohly obsaženy také v publikaci s názvem Uhelné hornictví v ostravsko-karvinském revíru (Ostrava : Anagram, 2003. 564 s. ISBN ISBN 80-7342-016-3), publikace bohužel neobsahuje věcný rejstřík a vzhledem k tomu, že je poměrně rozsáhlá, nebylo v našich možnostech ji podrobněji prohlížet.
Další informace by se mohly objevit ještě v následujících článcích (viz databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících, http://aleph.nkp.cz/cze/anl) , přestože halda Ema není v názvu ani mezi klíčovými slovy přímo zmíněna:
* HAVRLANT, Miroslav. Haldy a poklesy jako antropogenní reliéf v Ostravsko-karvinském revíru. Exkurze po nejvýznamnějších lokalitách. In: Geografické rozhledy. ISSN 1210-3004. -- Roč. 6, č. 3 (1996/97), s. 78-81
* Morava severní (Česko) * geomorfologie * antropogenní reliéf * haldy * poklesy * exkurzní trasy * ostravsko-karvinský revír
* HAVRLANT, Miroslav. Historie a současnost ostravských hald báňského průmyslu. In: Vlastivědné listy Slezska a severní Moravy / vydává Slezské zemské muzeum v Opavě péčí Vlastivědné společnosti při Slezském zemském muzeu v Opavě a Matice slezské v Opavě. Opava: Slezské zemské muzeum. ISSN 1213-3140. Roč. 29, č. 1 (2003), s. 25-28.
* MATÝSEK, Dalibor. Vznik sulfátové mineralizace na odvalech a její vliv na kvalitu spodních vod v OKR = The development of sulphate mineralisation in spoil heaps and its effect upon the quality of ground water in Ostrava-Karviná District. In: Uhlí-Rudy-Geologický průzkum. ISSN 1210-7697. Roč. 6, č. 7-8 (1999), s. 8-16.
Z dalších zdrojů bychom Vám doporučovali zejména regionální článkové bibliografie, které zpracovává Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě (http://katalog.svkos.cz) , jedná se o články z vybraných regionálních novin, časopisů a sborníků publikovaných od roku 2001. Při zadání hald? em? do vyhledávacího pole jsme získali 10 citací článků.
Pomoci by Vám mohla také obdobná služba pro oblast geologie, kterou garantuje Česká geologická služba - Zeptejte se geologa (http://www.geology.cz/extranet/zeptejte-se-geologa) .
Pokud jste tak ještě neučinil, mohl byste navštívit také svoji univerzitní knihovnu (http://knihovna.vsb.cz/) .
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.05.2011 08:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu