Hájkova Kronika česká
Text dotazu
Prosím Vás o sdělení, zda je k dispozici elektronická verze prvního vydání Hájkovy Kroniky české ze 16. století. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
původní vydání z roku 1541 je v digitalizované podobě dostupné na stránkách ÚK FF MU: http://knihovna.phil.muni.cz/dl/oldbooks/kronyka-ceska-hajek-z-libocan-1819 , digitální podoba pozdějšího vydání (HÁJEK Z LIBOČAN, Václav. Kronyka Czeská. [Česko]: Rytijrž Jan Ferdynand z Ssenfeldu, 1819.) je uveřejněna v rámci digitální knihovny Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/21153944
Přehled dostupných exemplářů Hájkovy Kroniky české v českých knihovnách a archivech: Manuscriptorium - http://www.manuscriptorium.com/apps/main/index.php (Kronika česká; Kronyka Czeská )
Pozdější tištěná vydání:
* HÁJEK Z LIBOČAN, Václav a KOLÁR, Jaroslav, ed. Kronika česká: výbor historického čtení. Vyd. 1. Praha: Odeon, 1981.
* HÁJEK Z LIBOČAN, Václav a FLAJŠHANS, Václav, ed. Václava Hájka z Libočan Kronika Česká. I, Úvod, R. 644-904, Doba pohanská. V Praze: Nákladem České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1918.
* HÁJEK Z LIBOČAN, Václav a FLAJŠHANS, Václav, ed. Václava Hájka z Libočan Kronika Česká. II, Zánik pohanství, R. 905-1100. V Praze: Nákladem České akademie věd a umění, 1923.
* HÁJEK Z LIBOČAN, Václav. Václava Hájka z Libočan Kronika česká. III, Čechy vévodské: r. 1101-1253. V Praze: Česká akademie věd a umění, 1929.
* HÁJEK Z LIBOČAN, Václav. Václava Hájka z Libočan Kronika česká. IV, Čechy královské r. 1254-1347. V Praze: Česká akademie věd a umění, 1933.
* HÁJEK Z LIBOČAN, Václav. Kronika česká. Praha: [s.n.], 1819.
* HÁJEK Z LIBOČAN, Václav. Kronyka Czeská. [Česko]: Rytijrž Jan Ferdynand z Ssenfeldu, 1819. [22] s., cccclxxiiii l.[t.j. 948 s.], [83] s.
* HÁJEK Z LIBOČAN, Václav. Kronyka Czeská. [Česko]: Rytijrž Jan Ferdynand z Ssenfeldu, 1819.
V případě, že byste chtěla nahlédnout i do jiných českých kronik, můžete využít předpřipravené skupiny dokumentů digitální knihovny Manuscriptorium:  http://www.manuscriptorium.com/index.php?q=cs/historiografie
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.05.2013 15:05
Poláchová Ivana píše:
Neděle 23.04.2017 09:42
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, kde je možné zakoupit Hájkovu Kroniku českou nebo zda je možné si ji přečíst na internetu (v současném jazyce).
Děkuji
Poláchová Ivana
PSK - admin píše:
Pondělí 24.04.2017 15:55
Dobrý den,
soudobou češtinou převyprávěnou Kroniku českou nenajdete. Budete muset pracovat s hůře pochopitelným textem
HÁJEK Z LIBOČAN, Václav a LINKA, Jan, ed. Kronika česká. Vyd. 1. Praha: Academia, 2013. 1447 s. ISBN 978-80-200-2255-4. - poslední vydání obsahuje část českou a paralelní text v latině
HÁJEK Z LIBOČAN, Václav a KOLÁR, Jaroslav, ed. Kronika česká: výbor historického čtení. Vyd. 1. Praha: Odeon, 1981. 736 s. Živá díla minulosti; sv. 91. - text je sice upraven, ale opět nejde o soudobou češtinu
Hájkovu Kroniku českou naleznete volně na internetu zde: http://www.pdfknihy.maxzone.eu/kroniky.html
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu