haiku
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych co nejvíce informací o teorii básnického útvaru zvaného "haiku" - jaké podnínky musí útvar splňovat, aby se takto dal nazývat. Našla jsem jen pravidlo o počtu slabik 5-7-5.
Odpověď
Dobrý den,
haiku klasická japonská lyrická báseň o 17 slabikách (5, 7, 5). Vznikla v Japonsku v 17. století, zakladatelem žánru je jeden z nejznámějších japonských básníků Matsuo ašó. Jedním z podstatných znaků haiku je to, že má obsahovat tzv. sezónní slovo, jímž byla báseň zasazena do určitého ročního období (v původním haiku převládala přírodní tematika). Haiku může být i žertovné nebo společenskokritické, pak se označuje slovem senrjú.
Je samozřejmě problém přenos formy z japonštiny do evropských jazyků. Do češtiny se haiku často překládala rýmovaně (např. překlad Bašóa od M. Nováka a J. Vladislava). Novější překlady A. Límana jsou nerýmované a před přísným dodržováním formy dávají přednost přesnějšímu zachycení obrazu a nálady básně.
Řada českých autorů také tvoří původní haiku, známý je např. K. Trinkiewicz.
Podle:
Lexikon literárních pojmů / Libor Pavera, František Všetička. -- 1. vyd.. -- Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2002. -- 422 s. ; 24 cm
Další literatura:
Japonská literatura / Zdenka Švarcová. -- Vyd. 1.. -- Praha : Karolinum, 2005- . -- sv. : il. ; 25 cm
(obsahuje důkladné pojednání o haiku)
Vlna zenu : Bašó : haiku a zen / [Robert Aitken ; z anglického originálu ...
přeložil Jiří Zavadil]. -- Praha : Pragma, [2004]. -- 181 s. : il., portréty ; 21 cm
International Haiku Convention 2002. -- Ehime : Ehime Culture Foundation, c2003. -- 76 s. : il. ; 21 cm
Úzká stezka do vnitrozemí / Bašó ; [přeložil Antonín Líman]. -- Vyd. 1.. -- Praha : DharmaGaia, 2000. -- 163 s. : il. ; 16 cm
Měsíce, květy : výbor z básní haiku / Bašó ; [z japonských originálů podle různých vydání vybrali, přeložili, doslovem a poznámkami opatřili Miroslav Novák a Jan Vladislav]. -- Vyd. 2.. -- Praha : Mladá fronta, 1996. -- 169 s. ; 15 cm
Pár much a já : malý výběr z japonských haiku / přeložil Antonín Líman. -- Praha : DharmaGaia, 1996. -- 131 s. : il. ; 16 cm
Lob des Haiku = Chvála haiku / Karel Trinkewitz. -- 1. vyd.. -- Praha : Akropolis, 2004. -- 237 s. : il. ; 18 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2008 14:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu