-
To se mi líbí
-
Doporučit
Ako vznikli hádanky?
Dobrý den, velmi podrobně je hádanka a její vývoj popsán v Encyklopedii literárních žánrů a příspěvku uveřejněném ve Studii z poetiky literatury pro děti a mládež:
MOCNÁ, Dagmar; PETERKA, Josef a kol. Encyklopedie literárních žánrů. Praha - Litomyšl : Paseka, 2004. 699 s. ISBN 80-7185-669-X.
- s. 231-236 heslo Hádanka, uvedena je i doporučená literatura
NEZKUSIL, Vladimír. Studie z poetiky literatury pro děti a mládež. Praha : Albatros, 1983. 273 s.
- na s. 96-131 příspěvek Hádanka hádanky.
Dále Vám můžeme doporučit následující články a encyklopedická hesla:
ZVOLÁNEK, Jiří. Hádanky vymýšleli staří Řekové, Voltaire i Smil Flaška z Pardubic. Mladá fronta Dnes. ISSN 1210-1168. 1999, roč. 10, č. 90 (19990417). Příl. Východní Čechy Dnes. s. 6.
PAVERA, Libor; VŠETIČKA, František. Lexikon literárních pojmů. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2002. 422 s. ISBN 80-7182-124-1.
- s. 131-132 heslo Hádanka, uvedena je i doporučená literatura
NEZKUSIL, Vladimír. O stavbě a smyslu lidové hádanky. Zlatý máj. 1982, roč. 26, č. 1 (leden). s. 28-33
VAŘEJKOVÁ, Věra. Nad hádankami Jiřího Žáčka. Ladění. ISSN 1211-3484. 2001, roč. 6, č. 4, s. 2-6.
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
--
Národní knihovna ČR
27.11.2007 15:14