Habsburkové
Text dotazu
Přesná formulace dotazu: Dobry den, zajima me kniha vydana nekdy v 19. stoleti. Jejim nazvem si nejsem jista, ale je to pravdepodobne jeden z techto: Prokleti habsburku, Prokleti habsburskeho trunu (Prokleti trunu habsburskeho) nebo Prokleti rodu habsburku (Prokleti habsburskeho rodu). Tato kniha byla v tomto vydani ve velkem formatu (pravdepodobne A3 nebo o neco vetsi) a byla svazana v kozenych deskach, pres ktere byla spona. Vice informaci o ni bohuzel nemam. Rada bych si ji nekde alespon pujcila, klidne v novejsim vydani ale se stejnym obsahem textu. Dekuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den, bohužel se nám nepodařilo nalézt knihu vydanou v 19. století, jejíž název by se blížil některé z Vámi uvedených variant. Česká národní bibliografie, která obsahuje informace o publikacích vydaných na českém území, je nyní zpracována v elektronické podobě umožňující vyhledávat knihy i podle jednotlivých slov z názvu až od roku 1901 (http://sigma.nkp.cz/cze/cnb), údaje o literatuře vydané v před rokem 1901 jsou průběžně doplňovány. Pokud byste měla zájem, můžete se sama podívat, jaké knihy vyšly o  rodu Habsburků ve 20. století v češtině, v Elekronickém katalogu NK ČR - bázi NKC
(http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) stačí zadat do vyhledávacího pole dotaz Habsbur? a výsledky vyhledávání případně omezit (odkaz Zpřesnit) pomocí pole Kód jazyka dokumentu, pro češtinu se užívá zkratka cze.
Vyhledávání v naskenované Bibliografii 19. století (http://katif.nkp.cz/Katalogy.aspx >> Bibliografie 19. století)  a naskenovaných katalozích NK ČR (http://katif.nkp.cz/Katalogy.aspx >> Generální katalog I) je možné pouze podle přesné citace, tj. je nutné znát název knihy a jméno autora knihy.  Kromě elektronického katalogu NK ČR - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc)  jsme prověřili následující zdroje:
* lístkový předmětový katalog NK ČR
* katalog rakouské národní knihovny (Katalog 1501-1929 -
http://aleph.onb.ac.at/F?func=file&file_name=login&local_base=ONBAK)
* souborný katalog OCLC WorldCat (volně dostupná verze na
http://www.worldcat.org)
* katalog Moravské zemské knihovny (http://www.mzk.cz/katalogy/)
* katalog Vědecké knihovny v Olomouci  (http://kat..vkol.cz)
V současné době není možné v elektronickém katalogu NK ČR standardně vyhledávat podle formátu publikace, respektive podle druhu vazby. Podle našich zkušeností navíc nemusí být vazba vždy původní, výtvarné zpracování při převazbě závisí na požadavcích majitele publikace. Z Vámi uváděných možných titulů usuzujeme, že kniha byla vůči Habsburkům naladěna spíše negativně. Předpokládáme, že jste měla na mysli knihu vydanou v češtině, nicméně jsme se pokusili alespoň podle názvu vytipovat publikace z 19. a počátku 20. století, které mají obdobný název. Knihy vydané v 19. a na počátku 20. století, které jsme v češtině nalezli, jsou většinou drobnějšího formátu (cca A6), domíváme se, že rozměr velikosti A3 by spíše mohl mít nějaký oslavný spis např. k výročí Habsburků v Čechách nebo k výročí panování stávajícího panovníka.
knihy v češtině:
* KETÖSY, M. Habsburkové v nedbalkách : habsburské mesalliance a milostné aféry v 19. století. V Praze : Jaroslav Havránek, [b.r., po 1918]. 195 s.
* PACHMAYER, Josef. Habspurkové v Čechách : zločiny jich proti českému národu a proti lidskosti. V Českých Budějovicích : Jan Svátek, 1919. 88 s.
* WÖLFLING, Leopold. Habsburkové ve vlastním zrcadle : životní vzpomínky. Autoris. vyd. Praha : Šolc a Šimáček, [1921]. 157 s. : 2 příl. ; 8°
knihy v němčině:
* Das Geheimniß von Meyerling : die Katastrophe im Hause Habsburg. Randbemerkungen von Gr. v. S ..... y. Dresden, Ernst Engelmann 1889. 88 S.
* KETÖSY, M. ..... Graf pseud. Habsburgische Mesalliancen und Liebesaffairen im 19. Jahrhundert. 3. Aufl. Leipzig, (Grumbach 1902). 190 s.
* KAUTSKY, Carl. Habsburgs Glück und Ende. Berlin : Cassirer, 1918. 81 s.
* BRESNITZ von SYDACOFF, Phillip Franz. Die Wahrheit über Habsburgs Ende : politisch-feuilletonistische Aufzeichnungen. Leipzig, 1920. 103 s.
* WITTMER, Felix. Ein Untergang im Hause Habsburg. Augsburg : Dom-Verl., (1929). 32 s.
V případě, že by se Vám podařilo zjistit o hledané knize více informací, můžeme tyto údaje opět prověřit.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.09.2008 13:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu