Gustav Meyrink
Text dotazu
Kolik knih napsal Gustav Meyrink? V jakých letech
pobýval v Praze?
Odpověď
Dobrý den,
Gustav Meyrink žil v Praze od roku 1884 (některé zdroje uvádějí také 1885) do roku 1904, nejprve jako student, pak jako bankéř a nakonec se stal svobodným spisovatelem.
Použité zdroje:
AUGUSTA, Pavel et al. Kdo byl kdo v našich dějinách do roku 1918. Praha:
Libri, 1999. 571 s. : portréty ; 21 cm. ISBN 80-85983-94-X. Dostupný také z
WWW: http://www.libri.cz/databaze/kdo18/
http://www.biographien.ac.at/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Gustav_Meyrink
http://eldar.cz/cody/clanky/osobnosti/gmeyrink.htm
Více informací o Meyrinkově pobytu v Praze by mohly obsahovat následující
publikace:
KNEIDL, Pravoslav. Setkání s Prahou : vztahy mezi městem a zahraničními umělci a vědci od Francesca Petrarcy po Allena Ginsberga. Praha : Perseus, 2005. 435 s. : il., portréty, faksim. ; 26 cm. ISBN 80-239-5506-3.
MÜHLBERGER, Josef. Dějiny německé literatury v Čechách 1900-1939. V Ústí nad
Labem: Albis international, 2006. 401 s., [14] s. obr. příl. : il. ; 23 cm.
ISBN 80-86971-11-2.
KOSATÍK, Pavel. Menší knížka o německých spisovatelích z Čech a Moravy.
Praha: Nakladatelství Franze Kafky, 2001. 267 s. : il., portréty ; 21 cm.
ISBN 80-85844-79-6.
G. Meyrink je autorem řady románů, povídek, psal také fejetony a eseje, přispíval do sborníků, překládal Charlese Dickense a byl spoluautorem několika divadelních her.
Bohužel nemáme k dispozici žádnou bibliografii Gustava Meyrinka, nicméně jeho díla přeložená do češtiny si můžete vyhledat prostřednictvím České národní bibliografie dostupné online (http://sigma.nkp.cz/cze/cnb) nebo elektronického katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc). Obě databáze obsahují i díla v němčině.
Uvádíme vždy nejnovější vydání:
Alchymistické povídky / Gustav Meyrink ; [z německého originálu ... přeložil Jiří Mlíkovský]. Praha : Levné knihy KMa, 2000. 277 s. ; 18 cm. (Edice světových autorů). ISBN 80-7207-405-9 (Volvox Globator : brož.). -- ISBN
80-7309-010-4 (Levné knihy KMa : brož.). Název orig.:  Goldmachergeschichten
Anděl západního okna / Gustav Meyrink ; [přeložil Antonín Bayer ; doslov napsal Bohuslav Blažek]. -- Vyd. 4., (V Argu 3.). Praha : Argo, 2005. 349 s.
; 21 cm. ISBN 80-7203-637-8. Název orig.:  Engel vom westlichen Fenster
Bílý dominikán / Gustav Meyrink ; [z německého originálu ... přeložil Petr Kaška]. -- Vyd. 2. v tomto překladu. Praha : Argo, 1999. 135 s. ; 21 cm.
ISBN 80-7203-120-1.
Název orig.:  Weisse Domikaner
Černá koule / Gustav Meyrink ; vybral a z něm. přel. František Marek ; předml. Kurt Krolop, Barbara Spitzová ; graf. úprava Hana Keslová. -- 3.
vyd.. -- Praha : Odeon, 1990 (Rudé právo). 231 s. ; 17 cm. (Světová četba ;
Sv. 382). ISBN 80-207-0864-2.
Název orig.:  Fledermäuse ;  Des deutschen Spiessers Wunderhorn
Dům alchymistův / Gustav Meyrink ; [z němčiny přeložil Vratislav Slezák]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Argo, 1996. -- 300 s. ; 21 cm. ISBN 80-7203-031-0.
Golem / Gustav Meyrink ; přeložil Bořivoj Prusík ; [předmluva Dan Hrubý ; ilustrace Petr Faltus]. -- Praha : XYZ, c2009. -- 321 s. : barev. il. ; 19 cm. ISBN 978-80-7388-228-0.
Mistr Leonhard / Gustav Meyrink ; [z němčiny vybrala a přeložila Eva Pátková]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Aurora, 1996. -- 182 s. ; 19 cm. -- (Edice světových autorů ; sv. 7). ISBN 80-85974-07-X (brož.)
Netopýři : 7 povídek / Gustav Meyrink ; z něm. přel. a upravily Jiřina Holešovská, Miroslava Růžičková ; obálka a graf. úprava Milan Maršo. -- 2.
čes. vyd.. -- Praha : Agentura Tip Š, 1991 (Tiskařské závody). -- 80 s. ; 19 cm.
Neviditelná Praha / Gustav Meyrink ; [překlad Antonín Bayer, Marie a František Honzákovi]. -- Praha : Argo, 1993. -- 157 s. ; 14 cm. ISBN 80-85794-07-1.
Valpuržina noc / Gustav Meyrink ; [z německého originálu ... přeložila Eva Pátková]. -- Vyd. v tomto překladu 2.. -- Praha : Argo, 1998. -- 141 s. ; 21 cm. ISBN 80-7203-095-7. Název orig.:  Walpurgisnacht
Opálové oči / Gustav Meyrink ; Přel. Karel Weinfurter. -- Autor. vyd.. -- Praha : Vilímek, [1917]. -- 166 s. ; 8°. -- (Vilímkova knih. ; Sv. 147)
Šosákův rozhlas / Gustav Meyrink [pseud.] ; Se svolením autorovým přel. [z něm.] Ant. Bayer. -- Praha : B. Kočí, 1928. -- 170 s. ; 8°. -- (B. Kočího nejlacinější česká knihovna ; Sv. 74)
Wunderhorn = Divotvorný roh / Gustav Meyrink ; [výbor sestavila a přeložila Michaela Sedláčková]. -- 3. vyd.. -- Havlíčkův Brod : Fragment, 2004. -- 135 s. ; 21 cm. -- (Zrcadlo = Mirror series). ISBN 80-7200-960-5.
Zelená tvář / Gustav Meyrink ; [z němčiny přeložila Eva Pátková]. -- Vyd.
3., v tomto překladu 1.. -- Praha : Argo, 1997. -- 204 s. ; 21 cm. ISBN 80-7203-149-X.
Název orig.:  Grüne Gesicht
K dílu Gustava Meyrinka se vztahuje také rešerše, kterou jsme v našem oddělení již zpracovali, její záznam naleznete v elektronickém katalogu NK ČR, rešerše je dostupná k nahlédnutí ve studovně Referenčního centra NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm), na požádání Vám ji služba ve studovně přinese, je možné si případně zhotovit kopii.
Dílo Gustava Meyrinka v českých překladech a literatura o něm [rukopis]:
rešerše. [Praha] : [Referenční centrum: Národní knihovna ČR], 1995. 23 záznamů. Č. rešerše RC 283/1995. Druh zaznamenaných dokumentů: knihy, články. Jazykové vymezení: čes. Časové vymezení: 1911-1994. Rozsah rešerše:
výběrová.
Díla Gustava Meyrinka v němčině je možné vyhledat také v katalozích Österreichische Nationalbibliothek (http://www.onb.ac.at/ev/catalogues/index.htm).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.03.2010 11:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu