gregorianský kalendář
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, které země byli mezi posledními, co přijali gregorianský kalendář, nebo zda existuje nějaká země, která ho oficialně nepřijala.
Odpověď
Dobrý den, gregoriánský kalendář používá většina států světa. Ovšem vedle řehořského
(gregoriánského) kalendáře jsou v řadě zemí nadále užívány tradiční kalendáře (Čína, Indie, aj.). Gregoriánský kalendář nepřijaly některé muslimské země, jejichž čas je určován tradičním islámským lunárním kalendářem (http://webexhibits.org/calendars/calendar-islamic.html ). Mezi ně například patří Saudská Arábie a některé státy v okolí Perského zálivu.
Persie a Afghánistán používají upravený solární kalendář tzv. perský kalendář (http://webexhibits.org/calendars/calendar-other.html#Anchor-14210). Ve státě Izrael je oficiálním kalendářem hebrejský kalendář (http://webexhibits.org/calendars/calendar-jewish.html ), který k náboženským účelům využívají Židé na celém světě. ( V Izraeli je však souběžně s ním používán i gregoriánský kalendář ).
Většina států v Jižní Americe a Africe, které byly koloniemi evropských států, taktéž přijala gregoriánský kalendář. Ovšem například v Etiopii je dodnes využíván tzv. etiopský kalendář, který má prvky egyptského  - koptského kalendáře (http://webexhibits.org/calendars/calendar-other.html#Anchor-59060 ).
Mezi posledními státy, které přešly na užívání gregoriánského kalendáře, bývá uváděno Řecko (1924) a Turecko (1926).
Časový přehled přechodu jednotlivých zemí na gregoriánský kalendář nabízejí například internetové stránky:
http://webexhibits.org/calendars/year-countries.html
http://www.ortelius.de/kalender/greg_en.php
http://www.searchforancestors.com/utility/gregorian.html
Další informace o používaných i nepoužívaných kalendářích nabízejí internetové stránky a knihy:
http://webexhibits.org/calendars/index.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Gregorian_calendar
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_calendars
DUNCAN, David Ewing. Kalendář : epický zápas lidstva o určení pravdivého a přesného roku. 1.vyd. Praha : Volvox Globator, 2000. ISBN 80-7207-326-5 (váz.).
SELEŠNIKOV, Semen Isakovič. Člověk a čas : dějiny kalendáře a chronologie. 1. vyd. Praha : Práce, 1974.
POLAK, I. F. Čas a kalendář. 1. vyd. Praha : Naše vojsko, 1951.
KOTULOVÁ, Eva. Kalendář aneb kniha o věčnosti a času. 1. vyd. Praha : Svoboda, 1978.
KLÍMA, Vladimír. Kalendář mění tvář : vnímání času v proměnách staletí. Olomouc : Votobia, 1998.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2007 10:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu