Gratulační píseň Živjo, živjo
Text dotazu
Jaký je původ gratulační písně Mnoga lieta zdravi byli, mnoga lieta živjom?
Odpověď
Dobrý den, píseň se slovy "mnoga ljeta živjo!" podle námi nalezených informací pocházejí nejspíše z chorvatštiny, možná srbštiny. Do českého prostředí se pravděpodobně dostal popěvek po první světové válce s československými legionáři.
Více k textu písně i původu můžete nalézt v rámci naší služby v odpovědi na podobný dotaz zde: https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/ceska-pisen-k-narozeninam.
Zdroje:
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1
https://olomouc.rozhlas.cz/zivio-zivio-nam-do-zeme-prinesli-ceskoslovensti-legionari-z-italie-a-srbska-6378930
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2008 17:49
Brat píše:
Neděle 13.03.2016 21:34
Zdravím, píseň nepochází z ruštiny. Text je zkomolená srbochorvatština, původní píseň je z Chorvatska. Objevila se v ČR v meziválečném období, kdy jsme měli dobré vztahy s Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců (později přejmenováno na Jugoslávii)
Juraj Babel píše:
Středa 05.04.2017 14:06
no ešte šťastie že sa našiel aj človek čo je schopný rozoznať tie typicky srbo-chorvátske rysy v tamtej pesničke. takú blbosť ako ozxnačiť pieseň MNOGA LJETA... za RUSKÚ, to môže povedať len niekto kto sa ABSOLÚTNE neorientuje v slovanských jazykoch (zato sa bez problémov odváži výjsť so svojimi nezmyslami na verejnosť). ten jeho "odborný posudok" nemá ďaleko ku tomu "krásnemu" prekladu známeho HONZA ŠEL ZA STODOLU A JED' TAM JELITO = Hans Ging Hinter Hundert Unter Und Gift Dort Ist Ob Es
Martin píše:
Čtvrtek 02.12.2021 18:50
toto rozhodně nepochází z ruštiny, neb nás na škole učili, že roky nebo léta se rusky řekne "год"/"god" ("s novym godom / с новым годом" apod. podle mých informací jde o zkomolenou srbochorvatštinu a tento popěvek k nám dotáhli českoslovenští legionáři po I. WW
Radek Klinkovský píše:
Úterý 13.09.2022 15:07
Text písně Mnoga ljeta je delší než se zpívá při českých narozeninách. Nedaří se mi jej vygooglit, ale myslím že je slyšet ve filmu Pád Itálie od Lordana Zafranoviče
PSK - admin píše:
Středa 14.09.2022 13:03
Děkujeme Vám za Vaše připomínky, dovolili jsme si aktualizovat naši odpověď. Podobný dotaz jsme také podrobně zpracovali zde: https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/ceska-pisen-k-narozeninam.
S pozdravem služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu