gramatika českého jazyka
Text dotazu
Zajímá mě, proč je název města Olomouc rodu ženského místo mužského?
Odpověď
Dobrý den, při určování rodu některých místních jmen zakončených v 1. p. na -c, -č, -j, -ň, -ř, -š, -ť, -ž, -l, -m, -v, -z vznikají pochybnosti, neboť tato jména mohou podle svého zakončení teoreticky patřit jak ke jménům rodu mužského, tak ke jménům ženským. Kategorie rodu těchto jmen neplyne jednoznačně z jejich zakončení, ale vyplývá z tradice a historických faktů jazyka.
Historicky jsou jména typu Olomouc, Boleslav, Litomyšl, svým původem zpodstatnělá přídavná jména přivlastňovací (utvořená příponou -jb od mužských jmen osobních, např. Olomút + jb, Boleslav + jb apod.). Původem to byla jména rodu mužského, který se u jmen tohoto typu držel dost dlouho. U většiny jmen však proběhla změna gramatického rodu (r. muž. > r. žen.). Tato změna proběhla především v nářečí v centrální části Čech, v nářečí v okrajovém území Čech se vyskytují některá místní jména takto zakončená v rodě mužském. Jiná situace je na Moravě a ve Slezsku, kde jsou dost často tato jména v místním úzu v rodě mužském. Místní jména typu Olomouc, Břeclav si ve východních nářečích zčásti zachovala původní mužský rod, zčásti přešla podobně jako v západních částech území a ve spisovné češtině k rodu ženskému (hranici mezi rodem ženským a rodem mužským je podrobně rozpracována v díle:
HOSÁK, Ladislav; ŠRÁMEK, Rudolf. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. II, M-Ž. Praha: Academia, 1980. Str. 175-6).
Na změně gramatického rodu se uplatnil vliv jednak mnohých místních jmen původně ženských, jako např. Lomnice, Roudnice, jednak jmen pomnožných, jako např. Litoměřice, Vršovice.
Přestože byl spor o to, zda by měl být místní obyčej respektován i v jazyce spisovném rozhodnut ve prospěch rodu ženského, a to Ertlovou kodifikací jmen typu Olomouc, dodnes jsou často uživatelé spisovného jazyka na rozpacích, zda místní jména tohoto typu jsou rodu ženského, či mužského, a to právě proto, že nemají pro rodové zařazení kritérium formální (a pochopitelně ani sémantické). Podle stavu, který v současném reálném úzu skutečně existuje, lze však konstatovat, že většina jmen této skupiny patří dnes ve spisovném jazyce k rodu ženskému. Jména typu Olomouc, Boleslav, Litomyšl se přiklonila k femininům. Místní jméno Olomouc se skloňuje podle vzoru "píseň".
Použité zdroje:
* POLÍVKOVÁ, ALena. Naše místní jména a jak jich užívat. Praha: Euromedia Group - Knižní klub, 2007. Str. 20-22. ISBN 978-80-242-1940-0.
* NEŠPOR, Václav. Dějiny města Olomouce. Olomouc: Votobia, 1998. Str. 2. ISBN 80-7198-343-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2009 12:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu