georeliéf Minnesoty
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký je georeliéf státu Minnesota, případně zda tam jsou národní parky, sopky, rezervace (podnebí, řeky)..
Odpověď
Dobrý den,
informace přímo o georeliéfu státu Minnesota jsme v žádné publikaci nenalezli, ale jsou přehledně zpracované v internetových zdrojích uvedených níže.
Pro orientaci tedy uvádíme pouze stručné údaje o přírodních podmínkách, podnebí a geografii, podrobnější informace opět naleznete na zmíněných webových stránkách.
Stát Minnesota (přezdívaný "The North Star State" nebo "The Land of 10,000 Lakes") leží na okraji oblasti Central Plains a jeho povrch tvoří z největší části nížiny. Pouze na jihovýchodě se nachází zvlněná pohoří a na severovýchodě se rozkládá drsná, zalesněná oblast Mesabi a Vermilion Ranges.
Vegetace přechází od jehličnatých lesů a listnatých porostů až k preriím s vysokou trávou.
Minnesota je charakteristická velkým množstvím řek a jezer, jako např. Lake of the Woods a Rainy Lake(obě jsou z části na území Kanady), Lower and Upper Red Lake, Mill Lacs a Leech Lake. Řeka Mississippi teče na jih od jezera Itasca, kde pramení, a tvoří jihovýchodní hranici státu. Mezi další velké řeky patří např. St. Croix (tvoří část východní hranice s Wisconsinem), Red River(tvořící severozápadní hranici se Severní Dakotou) a řeka Minnesota tekoucí jižní částí státu a vlévající se do Mississippi.
Podnebí Minnesoty je kontinentálního rázu, má studené zimy a teplá léta.
Průměrné letní teploty se pohybují od 29 (jih) do 21 °C (sever) a zimní okolo -9 (sever) do -4 °C (jih). V době od poloviny prosince až do poloviny března je většina území trvale pokrytá sněhovou pokrývkou.
Informace jsme čerpali z těchto publikací:
The new Encyclopaedia Britannica. Chicago : Encyclopaedia Britannica, c1998. Vol. 8. ISBN 0-85229-633-0.
The USA and Canada 2003. London : Europa Publications, 1989- . ISSN 0956-0904.
Další zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Minnesota
http://en.wikipedia.org/wiki/Geology_of_Minnesota
http://www.infoplease.com/ce6/us/A0859663.html
http://www.dnr.state.mn.us/faq/mnfacts/water.html
http://www.infoamerika.cz/minnesota.htm
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.12.2007 15:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu