generál A. Rada
Text dotazu
Dobrý den. Již dlouho sháním více informací o Antonínu Radovi. Vím jen, že se narodil 27.1.1864 v Přibyslavi. Byl to generál a politik, velitel divize na Slovensku. Nevíte, kde by se dalo najít více?
Odpověď
Antonín Rada se narodil roku 1864 v Přibyslavi, byl to československý generál. Absolvoval r. 1881 kadetní školu. Po absolvování válečné školy jako důstojník generálního štábu konal službu u pěšího pluku 23, u 18. pěší divize, pěšího pluku 22, u 4. pluku tyrolských myslivců a v r. 1909 jako major byl velitelem 5. praporu polních myslivců. V r. 1911 byl přidělen k ministerstvu války a jmenován podplukovníkem. Plukovníkem byl jmenován r. 1914 jako velitel pěšího pluku 54 v Olomouci, jehož byl velitelem i v poli. Vystupoval vždy jako Čech. Později byl velitelem 55. pěší brigády. V r. 1918 se přihlásil do československé armády a v květnu 1919 byl ustanoven velitelem 4. divize, s níž bojoval na Slovensku. Později byl velitelem 11. divize a 3. divize. Od roku 1924 byl ve výslužbě.
Tyto informace jsme získali z Ottova slovníku naučného nové doby: dodatky k velikému Ottovu slovníku naučnému. Díl 5, sv. 1. Praha: Noviny - tiskařské a vydavatelské podniky, 1938. Podobné informace byste získal i z Masarykova slovníku naučného. Díl VI. Praha, 1932.
Pokud byste měl zájem o ještě podrobnější informace, doporučovali bychom Vám kontaktovat Knihovnu Vojenského historického ústavu, http://www.militarymuseum.cz/ .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 13:41
Mikhail píše:
Pátek 07.09.2018 10:30
Antonin Rada, zemřel 10. srpna 1942.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu