genealogie, rodokmen
Text dotazu
Dobrý den chtěla by jsem se zeptat jestli by jste nemohli zjistit mou minulost jako praprapraprababičku co byla jako jestli třeba hraběnka atd...Chtěla by jsem to vědět moc mě to zajímá,jestli to pujde prosim napište mi můj celý rodokmen.Hlavně ty královny atd...Jestli by to nešlo napište alespon kde se to mohu dozvědět mockrát vám Děkuji.
Odpověď
Dobry den, sestavovani rodokmenu je sluzba, kterou bohuzel neposkytujeme. Vytvoreni rodokmenu byva casto casove narocne, ale mira narocnosti samozrejme zavisi i na tom, kolik generaci predku do sveho rodokmenu chcete zahrnout. Pro zpracovani rodokmenu, ktery obsahuje Vase rodice, prarodice a pripadne praprarodice, vetsinou staci obratit se na pribuzne a pozadat je o informace. Rodokmen si pak muzete i nakreslit,  na internetu existuji ruzne sablony a priklady, dalsi byste nasla v knihach venovanych genealogii:
* sablona "stromu" - http://www.ucekaj.com/privat_soubory/obr%2000.jpg
* ukazka "rodokmenu", ktery obsahuje deti, jejich rodice, sourozence rodicu a prarodice - http://www.di.ubi.pt/~jpaulo/ensino/PL/simpsons-tree.jpg
* priklad skutecneho rodokmenu -
http://www.pozitivni-noviny.cz/IMAGES/GENEAS/rodokmen-louzecky-630x290.jpg
Je mozne, ze rodokmen Vasi rodiny nebo jeji casti jiz nekdo z Vasich pribuznych zpracoval. Obecne je vsak mozne rict, ze vetsina lidi sve rodokmeny musi zpracovat bud osobne nebo si jejich vytvoreni objednat u odborniku genealogu (napr.
http://www.firmy.cz/Remesla-a-sluzby/Spolecenske-sluzby/Genealogicke-sluzby). Pouze casti zajemcu se  podari nalezt rodokmen jiz zpracovany, at jiz v tistene podobe, na internetu nebo u pribuznych, kteri se zabyvaji historii rodiny. Tiskem vetsinou vychazeji rodokmeny slavnych osobnosti, slechtickych rodu ale samozrejme i "obycejnych" lidi. U slechtickych rodu je moznost, ze rodokmen jiz byl zpracovan, velmi vysoka, slechticke rody si uchovavali povedomi o svych predcich mimo jine i kvuli sprave majetku. Sance, ze by se ve Vasem rodokmenu objevil nejaky slechticky predek, je spise mensi nez vetsi, skupina "urozenych" osob byla v minulosti mnohonasobne mensi nez skupina lidi "neurozenych", ale tuto moznost samozrejme nelze spolehlive vyloucit ci potvrdit jinak nez sestavenim rodokmenu.
Pokud byste chtela ve svem rodokmenu pokracovat dale do minulosti, budete muset vyuzivat  udaje z matrik (narozenych, oddanych a zemrelych), gruntovnich knih a dalsich pramenu. Tzv. zive matriky (od roku 1900) jsou dosud ulozene na matricnich uradech a pristup k nim je omezen pouze na urcite osoby. Matriky uzavrene do roku 1900 se nachazeji ve fondech Statnich oblastnich archivu (SOA). Pro nalezeni takoveto matriky je nutne znat datum a misto, kde se Vas predek narodil, byl oddan nebo zemrel. Matriky z jednoho kraje jsou shromazdovany v prislusnem SOA pro dany kraj, prehled jednotlivych SOA naleznete napr. na http://www.cesarch.cz/adresar.aspx?lang=cz. Matriky ulozene v archivu muzete studovat primo ve studovne daneho archivu. Vice informaci je uvedeno na http://www.genea.cz/informace/rady-do-zacatku/matriky/.
Genealogii se venuje rada prirucek:
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinnym korenum aneb Prakticka prirucka obcanske genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimir. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* RICAR, Kristoslav. Obcanska genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MARECKOVA, Marie. Prirucka prakticke genealogie : jak sestavit rodokmen.
Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* RICAR, Kristoslav. Uvod do genealogie : kdo jsou moji predkove a odkud prisli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
Strucny prehled pramenu a sluzeb nejdete na nasich strankach.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2008 09:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu