Genealogický dotaz
Text dotazu
Dobrý den,
při genealogickém pátrání jsem narazil na zápis, s jehož významem si nevím rady.Jedná se o místa původu rodičů uvedených novomanželů. Ačkoli je text dobře čitelný, uvedená místa nemohu v žádném slovníku či vyhledávači najít.
Přepis: Ludvig Mathias Juvenis et fluviga oppav. defuncti Ludvig Michaelis quondam Auriga Rustici in pago Smokra in Porufsica Silesia relictus filius legitimus cum Virgine Veronica defuncti Zigan Jacobi quondam Sutoris Himelvicensy filia legitima relicta in Civitate Servivit.
Jde o sňatek v opavské matrice z.r.1772 (O • 1766 - 1821 • 29 • Op I 28 • Opava-město str.49/257).
Nevím kde hledat vesnice Smokra a Himelvicensy ??
Odpověď
Dobrý den,
nevím jestli Vám poradím, Vámi uvedené obce jsem v uvedeném znění nenalezla. Nenašla jsem ani Vámi uváděný termín „Porufsica Silesia“ - nejblíže podobné je Borussica (či Porussica) Silesia, Pruské Slezsko.
Co se týče obcí, ve stati I. Korbelářové a R. Žáčka „Slezsko v církevních statistikách olomoucké diecéze (arcidiecéze) z 2. pol. 18. - 1. pol. 19. století“ jsme nalezla pouze obec Mokré (lat. Mokra) v panství Hošťálkovy. Podobně jsem našla např. v několik vsí stejného jména v Polsku (Mokre), mj. ve Slezsku. Níže uvádím odkaz na polský geografický slovník z přelomu 19. a 20. století, jehož plný text je dostupný na internetu.
Obec s latinským názvem Himlvicensy jsem ve výše uvedeném prameni ani jinde nenalezla. V polském geografickém slovníku jsem našla obec s německým názvem Himmelwitz (pol. Jemielnica), o kterou by se pravděpodobně mohlo jednat (viz. Słownik, Tom 3, str. 562-563).
Mohl byste se také zkusit obrátit na tyto knihovny, které jsou zaměřeny na literaturu o Slezsku:
Muzejní knihovna Silesia, na stránkách: www.muzeumct.cz
Pražská 3/14, 737 01 Český Těšín, e-mail: silesia@muzeumct.cz tel: 558 761 212
Knihovna Slezského zemského muzea Opava, na stránkách: http://www.szmo.cz
Ústřední knihovna, Tyršova 1, 746 01 Opava, tel: 553 622 060, e-mail: knihovna@szmo.cz
Zdroje:
Himmelwitz. In Wikipedia [online]. [Cit. 1.10.2010]. Dostupné z: http://de.wikipedia.org/wiki/Himmelwitz
KORBELÁŘOVÁ, Irena. ŽÁČEK, Rudolf. Slezsko v církevních statistikách olomoucké diecéze (arcidiecéze) z 2. pol. 18. stol. - 1. pol. 19. stol. 1. část. Časopis Slezského zemského muzea. B. vědy historické. 1995, roč. 44, č. 1, s. 58-59.
Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. 15 sv. Warszawa 1880-1902 [online]. [Cit. 1.10.2010]. Dostupné z: http://pl.wikipedia.org/wiki/Słownik_geograficzny_Królestwa_Polskiego.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
11.10.2010 14:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu