-
To se mi líbí
-
Doporučit
Vážená paní - Vážený pane
otevřel jsem si Online katalogy Národní knihovny a poté do Zadejte slovo nebo slovní spojení jsem si zadal: Gallus Anonymus. V Hlavním záhlaví je napsáno: Gallus Anonymus, 1066-1145.
V žádné české literatuře jsem se nedočetl, kdy Gallus Anonymus žil. Až nyní na těchto stránkách.
Můžete mi prosím sdělit, kde autor tohoto zápisu zjistil rok narození a úmrtí G. A.? Případně - je-li to možné - prosím o sdělení kontaktu na autora tohoto zápisu.
Děkuji Vám.
Dobrý den,
v databázi Národních autorit, budované v Národní knihovně ČR, www.nkp.cz, báze AUT, je tento záznam:
Zahlavi Gallus, Martinus, 1066-1145 [jn19981001308]
Odkaz. forma Gall, 1066-1145 [o]
Odkaz. forma Martinus Gallus, 1066-1145 [o]
Odkaz. forma Gallus, Anonimus, 1066-1145 [o]
Zdroj Kronika polska
Zdroj NKC
Podle sdělení vedoucího Národních autorit se jedná o vygenerované údaje z bibliografického záznamu v MARCovém formátu, "žádný jiný zdroj (Kronika Polska a báze NKC) není k mání..."
Kronika Galla Anonyma, který posléze zakotvil jako kaplan na dvoře polského knížete Boleslava III. Křivoústého, je vlastně nedokončena a autorsky nepojmenována. Ostatně i jméno autora je fiktivní. Jméno neznámému benediktinu na polském dvoře dal až polský humanista Marcin Kromer († 1589), který soudil, že mnich přišel přes Uhry do Polska z Francie.
Životopis Galla Anonyma není až dosud objasněn; historici uvažovali o několika oblastech jako zemích jeho původu. Kromě zmíněné Francie se zvažovaly rovněž Uhry, jaderské pobřeží (Zadar) či Benátky, protože Gallus Anonymus se vyznal v balkánských poměrech.
Hledání identity Galla Anonyma je tak až dosud živou výzvou. Nejnověji se do hledání kronikářových kořenů zabral Tomasz Jasiński (O pochodzeniu Galla Anonima, Kraków 2008).
Čerpáno ze článku Pavla Spunara; článek vyšel v Listech filologických 134, 3–4, 2011, str. 409–411 (na iLiteratura.cz se souhlasem redakce Listů filologických)
Není vůbec jisté, zda se tato postava jmenovala právě Gallus. Přihlédneme-li k dobovému slovníku, nelze vyloučit, že Kromer neuvažoval o jménu, nýbrž národnosti, takže nám v podstatě nesdělil nic jiného, než že příběhy polských knížat sestavil jakýsi "Gallus Anonymus" čili bezejmenný Francouz.
Čerpáno z: GALLUS, Anonymus. Kronika a činy polských knížat a vládců. Praha: Argo, 2009.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
22.01.2015 15:41