Gajda a okultismus
Text dotazu
Dobrý den, na stránce: www.doktorfaust.estranky.cz jsem nalezl informaci o tom, že generál čs. legií Radola Gajda (vl. jménem Rudolf Geidl, 14.2.1892 - 15.4.1948) se měl zajímat o okultismus či jej snad přímo provozovat. Snažím se získat o této osobě informace a nikde jsem podobnou zprávu nenalezl, proto jsem napsal přímo vlastníkovi stránek. Ten odpověděl:
"Co se týká generála Gajdy, že praktikoval okultismus se dnes již moc skutečně neví, ale ve své době to bylo všeobecně známá informace. Také měl kolem sebe několik osob z kruhu Universalie."
Bohužel mi nesdělil přesný zdroj informací, proto jsem se na něj obrátil znova, kdy mi sdělil: "Universalia byla organizace pražských hermetiků. V této organizaci byla např. herečka Lída Baarová. Ta ostatně jednou na SD udala samotného Gajdu a byla po válce v této věci vyšetřována. V literatůře nic o okultismu určitě k této věci Gajdy moc nenaleznete, jedná se o vzácné archivní materiály, respektivě pouhá torza, která byla komunistickým režimem bohužel likvidována.........................
Pokud si vzpomínám, veřejně o tom po roce 1989 psala pouze jedna vzpomínková kniha nějakého herce, ale jméno si již nepamatuji."
Zajímaly by mě nějaké další informace a zajímavosti spojené s gen. Gajdou. Jak to tedy bylo s jeho okultismem? Pokud byl okultista, co byla přesně ta skupina "Universalia"? Proč byl (pokud byl) vyslíchán na SD? Bylo to kvůli podporování odboje? Mohli byste mi zjistit o jaké knize vzpomínek vlastník stránek mluví? Děkuji moc za informace, využiji je pro seminární práci.
Odpověď
Dobrý den,
přímé propojení mezi osobou generála Radoly Gajdy a okultismem jsme nedohledali, ale literatura, která nějakým způsobem pojednává jeho život, politické či vojenské působení, je poměrně bohatá.
Na vámi zmiňovaných stránkách jsme se dozvěděli, že okultistou měl Gajda být skrze napojení na skupinu Universalia, a že tento spolek navštěvovali dále F. A. de la Cámara, F. Kabelák či J. A. Smíchovský. Tito lidé skutečně sdružení Universalia navštěvovali, ovšem o Gajdovi se nám opět nepodařilo najít zmínky o účasti.
Sdružení Universalia vzniklo 24. 6. 1927 z volného sdružení pracovníků okultních, které bylo založeno na začátku dvacátých let a zaměřovalo se především na studium hermetických věd. Sdružení pořádalo přednášky a publikovalo periodika Herold (organizační věstník Universalie, společnosti českých hermetiků) a Logos (revue pro esoterní chápání života a kultury).
Více o tomto sdružení se můžete dočíst v knize Novodobý český hermetismus od Milana Nekonečného (autor se ve spolku angažoval).
V Nekonečného knize se objevuje i Gajdovo jméno v souvislosti s životopisem Jiřího Arvéda Smíchovského. Smíchovský spolupracoval se sicherheitsdienst, měl zpracovávat problematiku českých zednářů a okultistických společností.
Dále měl sledovat generála Gajdu, jemuž nacisté nevěřili. Smíchovský původně býval pravou rukou Gajdy a tak mu otevřeně řekl, že o něm má podávat zprávy nacistům. Na obsahu těchto zpráv se pak oba podíleli.
Zájem SD o Radolu Gajdu mohl plynout ze známého protiněmeckého postoje Gajdy či z faktu, že byl předsedou českých fašistů, tedy vysokým politickým funkcionářem.
Na závěr se omlouváme, ale onu vzpomínkovou knihu se nám pro málo informací nepodařilo najít.
Doporučená literatura:
Generálové legionáři / Jiří Fidler. -- Vyd. 1.. -- Brno : Books, 1999. -- 356 s., [16] s. obr. příl. : il., portréty ; 21 cm
Moje paměti / Radola Gajda. -- Vyd. 4., V nakl. Jota 1.. -- Brno : Jota, 2008. -- 333 s., [16] s. obr. příl. : il., mapy, portréty ; 22 cm
Vítěz, který prohrál : generál Radola Gajda / Antonín Klimek, Petr Hofman. -- Vyd. 1.. -- Praha ; Litomyšl : Paseka, 1995. -- 285 s. : il., portréty ; 21 cm
Novodobý český hermetismus / Milan Nakonečný. -- 2., přeprac. a rozš. vyd.. -- Praha : Eminent, 2009. -- 362 s. : il., portréty, faksim. ; 24 cm
Použité zdroje
Kdo byl kdo v našich dějinách ve 20. století / Milan Churaň a kol.. -- 2., rozš. vyd.. -- Praha : Libri, 1998. -- 2 sv. : portréty ; 21 cm.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.12.2009 10:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu