fyzika v beletrii
Text dotazu
Dobrý den, pomozte mi vytvořit seznam beletristických knih (stačí malý, pár knih, ale bylo by dobré, kdyby ty knihy v něm obsazené by byly trochu známé) ve kterých hraje důležitou roli fyzika nebo nějaké fyzikální teorie. Nejde mi přímo o sci-fi, spíš o klasiku. (Mezi takové knihy patří např. Dante: Božská komedie, Bulgakov: Mistr a Markétka a Juli Zeh:Temná energie.) Děkuju mockrát.
Odpověď
Dobrý den, obsah beletrie většinou není v katalozích knihoven podrobně popisován, takže hledání beletrie podle obsažených motivů, témat nebo postav je obecně poměrně komplikované. Postavy fyziků a samozřejmě i různé obory fyziky naleznete v biografiích vědců nebo románech biografického charakteru.
Fyzikální jevy a aplikace různých teorií se běžně objevují i v detektivních příbězích (http://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/fyz/veletrh/vesely.doc).
* SERGE, Gino. Faust in Copenhagen: A Struggle for the Soul of Physics. New York : Viking, 2007.  310 s. ISBN 9780670038589 ; ISBN 067003858X.
biografie - http://www.worldcat.org/oclc/76416691&referer=brief_results
* BANVILLE, John. The Newton letter. London : Secker & Warburg, 1982. 82 s. ISBN 0436032651 ; ISBN 9780436032653.
http://www.iliteratura.cz/clanek.asp?polozkaID=9849
* ENQUIST, Per Olov. Kniha o Blanche a Marii. Brno : Host, 2007. Biografický román o Marii Curie-Sklodowske a Blanche Wittmanové.
* ZHOŘ, Antonín. Tvrdohlavá Marie. Praha : SNDK, 1957. 281 s. Biografický román pro děti o Marii Curie-Sklodowské.
Fyzika, jednotlivé fyzikální jevy nebo teorie se objevují např. i v těchto
knihách:
* SZILÁRD, Leo. The Voice of the Dolphins, and other stories. New York, Simon and Schuster, 1961. 122 s.
* VOSTRÁ, Alena. Výbuch bude v šest. Praha : Artur, 2003. 210 s. ISBN 80-86216-34-9.  Kniha pro děti, http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/alena-vostra/vybuch-bude-v-sest.html
* ECO, Humberto. Foucaultovo kyvadlo. Praha : Odeon, 1991. 720 s. ISBN 80-207-0335-7.
http://www.knihovnicka.net/kniha/1505-foucaultovo-kyvadlo-eco-umberto/obsah-dila
* ECO, Humberto. The Island of the Day Before. New York : Harcourt Brace & Co., C1995. 515 s. ISBN 0151001510 ; ISBN 9780151001514.
http://www.encyclopedia.com/doc/1G1-190331673.html
* VOLPI, Jorge. En busca de Klingsor. Barcelona : Seix Barral, 1999. 444 s. ISBN 8432207888 ; ISBN 9788432207884.
http://www.iliteratura.cz/clanek.asp?polozkaID=16781
* BROWN, Dan. Andělé a démoni. Praha : Metafora, 2003. 580 s. ISBN 80-86518-43-4. http://www.iliteratura.cz/clanek.asp?polozkaID=24635
* PYNCHON, Thomas. Duha gravitace. Praha : Volvox Globator, 2006. 775 s.
ISBN 80-7207-603-5. http://www.iliteratura.cz/clanek.asp?polozkaID=20465
* KEHLMANN, Daniel. Mahlerův čas. Praha : Argo, 2004. 97 s. ISBN 80-7203-500-2. http://www.iliteratura.cz/clanek.asp?polozkaID=16175
* SCHEINMANN, Danny. Náhodné skutky statečné lásky. Praha : BB/art, 2009.
334 s. ISBN 978-80-7381-534-9.
http://www.iliteratura.cz/clanek.asp?polozkaID=24865
* BRUNE, Elise ; GUNZIG, Edgar. Relations d'incertitude. Paris : Ramsay, 2004. 590 s. ISBN 2841147002 ; 9782841147007.
http://www.iliteratura.cz/clanek.asp?polozkaID=17611
* DEVILLE, Patrick. Le feu d'artifice. Paris : Editions de Minuit, 1992. 157 s. ISBN 270731420X ; 9782707314208.
http://www.iliteratura.cz/clanek.asp?polozkaID=22893
Toto téma naleznete i v některých divadelních hrách, např. Leben des Galilei Bertholda Brechta (http://de.wikipedia.org/wiki/Leben_des_Galilei), Fyzikové Friedricha Dürrenmatta nebo Copenhagen Michaela Frayna (http://en.wikipedia.org/wiki/Copenhagen_(play)).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.09.2009 17:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu