Fulnek, bývalý Klášter
Text dotazu
Vážení, dočetl se na internetu o možnosti referenční služby, prosím o informaci, kde by bylo možno najít bližší informace o bývalém augustiniánském klášteře ve Fulneku (okr. Nový Jičín). Nevím, zda dotaz nespadá již do požadavků o vypracování rešerše, kdyby tomu tak bylo, omlouvám se.
Odpověď
Dobrý den,
stručné údaje o bývalém augustiniánském klášteře ve Fulneku můžete získat přímo na strankách města, http://www.fulnek.cz/index.php?cs=11&cz=4&cd=3 , ke klášteru přiléhá i Farní kostel Nejsvětější Trojice,
http://www.fulnek.cz/index.php?cs=11&cz=5&cd=2 .
Pro získání dalších informací je možné využít následující publikace, které má Národni knihovna ČR ve svém fondu (elektronický katalog NK ČR - http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=nkc ):
1) FOLTÝN, Dušan a kol. Encyklopedie moravských a slezských klášterů. Praha: Libri, 2005. ISBN 80-7277-026-8.
2) BUBEN, Milan M. Encyklopedie řádů, kongregací a řeholních společností katolické církve v českých zemích, II. díl/ 1. svazek: řeholní kanovníci. Praha: Libri, 2003. ISBN 80-7277-085-3.
3) Umělecké památky Moravy a Slezska, A-I. Praha: Academia, 1994. ISBN 80-200-0474-2.
4) VEČEŘOVÁ, Petra. Kláštery v Čechách, na Moravě, ve Slezsku. Praha: Olympia, 2005. ISBN 80-7033-876-8.
V databázi Archivní fondy a sbírky v ČR
(http://www.mvcr.cz/archivnictvi/index.html), kterou buduje Ministerstvo vnitra, jsme nalezli i archivní materiál vytvořený přímo v klášteře augustiniánů - kanovníků. Popis dokumentu z databáze vypadá takto, obsahuje i informace o uložení dokumentu:
Název fondu (sbírky): Augustiniáni kanovníci Fulnek Uloženo v archivu:
Zemský archiv v Opavě Místa vzniku fondu Fulnek Časový rozsah:
(1293)1329-1786
Metráž: 1,37 bm (vše je zpracováno a inventarizováno) Přístupnost fondu je třeba konzultovat s příslušným archivem Původce fondu (sbírky): Klášter augustiniánů - kanovníků ve Fulneku 1389 - 1784
Tematický popis: Materiál lze využít pro studium církevních dějin, pro bádání o hospodářských a sociálních poměrech na Fulnecku, k dějinám města Fulneku a okolních obcí, částečně též ke studiu národnostních poměrů a pomístního názvosloví. Archivní pomůcky
TUREK A.: AUGUSTINIÁNI - KANOVNÍCI VE FULNEKU (1293)1329 - 1786. Inventář, 1965, s. 57, ev.č. 204.
Pro další informace bychom Vám doporučili obrátit se i na Městskou knihovnu ve Fulneku (http://www.fulnek.cz/knihovna/), případně v Novém Jičíně (http://knihovna.novy-jicin.cz/), nebo na Státní okresní archiv Nový Jičín, kde by Vám také mohli pomoci.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2008 14:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu