Fritz Mareczek
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o pomoct při hledání informací, či publikace o skladateli jménem Fritz Mareczek. Nepodařilo se mi najít ve vašich katalozích žádnou zmínku, proto se obracím na Vás, jako odborníky, o pomoc s hledáním informací. Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
informací k životě a dílu brněnského rodáka Fritze Mareczka bohužel mnoho není.
Nejvíce jsme našli v Pazdírkově hudebním slovníku naučném, ve kterém jsou stručně shrnuty jeho studia a následně dílo. Celý příspěvek je přibližně 15 řádků dlouhý. Stručnější heslo dále naleznete v Deutsches Theater-Lexikon. Informace by dále měli být obsaženy v knize Kürschners biographisches Theater-Handbuch, která je uložena v Hostivaři a nemohli jsme do ní tedy nahlédnout a podívat se na zpracování hesla Mareczek Fritz.
V knize Lexikon zur deutschen Musikkultur je možné najít útržkovité informace v rámci kontextu textu, např. jeho jméno je zmíněno spolu s ostatními skladateli.
Podle uvedených zdrojů je vidět, že se jedná výhradně o lexikony, bohužel titul, který by více pojednával o Fritzu Marezckovi jsme nenašli. Prohledávali jsme také online hudební databáze, které má Národní knihovna předplacené (jejich seznam viz http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju, ale bohužel ani zde nebyl F. Mareczek zmíněn. Prohledávali jsme také oborovou bránu Musica (http://mus.jib.cz/), ale bohužel opět bez výsledku.
Knihy z níže uvedeného seznamu dohledáte v online katalogu Národní knihovny ČR (báze NKC) či v Souborném katalogu ČR (báze SKC), obě na adrese http://aleph.nkp.cz/F/.
Použitá či doporučená literatura:
* PAZDÍREK, Oldřich, ČERNUŠÁK, Gracian, ed. a HELFERT, Vladimír, ed. Pazdírkův hudební slovník naučný. II., Část osobní. Svazek druhý, L-M. Brno: Ol. Pazdírek, 1938-1940. 192 s.
* Lexikon zur deutschen Musikkultur: Böhmen, Mähren, Sudetenschlesien. München: Langen Müller, C2000. 2 sv. (1813 s.). ISBN 3-7844-2799-5.
* KOSCH, Wilhelm, ed. a BIGLER-MARSCHALL, Ingrid, ed. Deutsches Theater-Lexikon: biographisches und bibliographisches Handbuch. Klagenfurt: Kleinmayr, [1951]- . sv. ISBN 3-317-00456-8.
* FRENZEL, Herbert A., ed. a MOSER, Hans Joachim, ed. Kürschners biographisches Theater-Handbuch: Schauspiel: Oper: Film: Rundfunk: Deutschland-Österreich-Schweiz. Berlin: de Gruyter, 1956. 12, 840 s.
Online zdroje (http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/infozdr) :
* World Biographical Index Online
* International Index to Music Periodicals Full Text (IIMPFT)
* JSTOR Music Collection
* Music Online
* Naxos Music Library
* Naxos Music Library Jazz
* Oxford Music Online - Grove Music Online
* RILM Abstracts of Music Literature
* RIPM Retrospective Index to Music Periodicals
* RISM Online
Pokud byste potřebovala zjistit více informací, doporučovali bychom Vám využít Hudební oddělení NK ČR, resp. studovnu tohoto oddělení a konzultovat problematiku s jeho pracovníky. Více informací o studovně naleznete na adrese http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/oh-stud.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.06.2014 10:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu