Fredegarova kronika
Text dotazu
Kromě publikací na dané téma, které jsou všeobecně snadno dostupné, existuje úplný český překlad, popř. vydání přepisu v latině, tzv. Fredegarovy kroniky?
Odpověď
Dobrý den, Možná vám neporadíme více, než již víte. Pokud jsme zjistili, z kroniky vyšla česky pouze krátká ukázka v publikaci:
Naše národní minulost v dokumentech : chrestomatie k dějinám Československa. 1. díl, (Do zrušení nevolnictví) / k vydání připravil Václav Husa ... [et al.] ; předmluva Václav Husa Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1954 (s. 11-12) Jde o pasáž, týkající se tzv. Sámovy říše.
Latinské vydání vyšlo v řadě:
Monumenta Germaniae historica inde ab anno Christi quingentesimo usque ad annum millesimum et quingentesimum auspiciis Societatis aperiendis fontibus rerum germanicarum medii aevi. Sectio I., Scriptores. 2., Scriptores rerum Merovingarum. -- Hanover : Hahn, 1885-1920. -- 7 sv. ; 30 cm
Tomus 2.: Fredegarii et aliorum Chronica. Vitae sanctorum. 1888 --
Literaturu k tématu jsme našli např. v bibliografiích Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz/).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2009 14:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu