František Palacký a Moravané
Text dotazu
Sháním údaje o vývoji názorů Františka Palackého na identitu Moravanů. Jak známo, Palacký prosazoval teorii o rodu moravském jako součásti národa českého, k němuž se sám hlásil. Někde na portálu Morava.NU však uvedli, že existuje 2.vydání Palackého Dějin národu českého, jím samotným upravené, kde už se vyjadřuje o národech českém i moravském. V jiném dokumentu o vývoji moravského národního vědomí naopak stojí, že Palacký uznal existenci moravského národa nevědomky -v obsahu 1.dílu Dějin národu českého. Bylo někde o této tematice speciálně pojednáno? Existuje skutečně Palackým upravené druhé vydání dějin, zmiňující Moravany jako svébytný národ? Uvítám příslušné informační zdroje a případné speciální studie. Předem děkuji.
Odpověď
Dobry den, v nasich dostupnych zdrojich a vyhledavacich moznostech  jsme na  praci (knihu, prispevek do sborniku nebo clanek), ktera se vyslovene zabyva problematikou, ktera Vas zajima, nenarazili. Bylo by potreba knihy procist a to nase  sluzba Ptejte se knihovny neumoznuje. Uvadim nekolik citaci z knih, ktere bych Vam doporucila prostudovat.
Z predmluvy k prvnimu vydani Dejin narodu ceskeho (1848) cituji: S.98:
"...Bodet pak snad take ohraditi se i v tom, ze zahrnuv do dejin "narodu ceskeho" take Moravu, mistnich prece pomeruv moravskych nevsude v rovne mire setril jsem. Jest tomu, bohuzel!, tak, a nikomu vice k litosti nezli mne.
Oumysl muj byl odjakziva, nerozlucovati co buh spojil, a nedelati tam hrazi, kde jich neni od prirody; pevne zajiste mam o tom presvedceni, ze jsa rodem Moravan, jsem narodem Cech. Ale pohrichu! jsou aneb byli aspon take muzi, dle kterychzto smysl vlastenectvi moravske melo by tusim byti proticeskym..."
PALACKY, Frantisek. Uvahy a projevy. z ceske literatury, historie a politiky. Praha: Melantrich, 1977.
S. 17: "...at pristupujeme k myslitelskemu dilu Palackeho z kterekoli stranky, vzdy se setkavame s nalehavych problemem: Jak sloucit skvely odkaz historika a vynikajiciho organizatora narodniho hnuti s onemi "zasluhami", ktere ziskal jako politik v roce 1848 a pozdeji?Jak vysvetlit odlisny, ba primo protichudny smysl demokratickeho zamereni Dejin, a protidemokratickych, pro feudalnich postoju Palackeho, jak je poznavame z jeho politickych vystoupeni, pocinaje rokem 1848.?"
JETMAROVA, Milena. Frantisek Palacky. Praha: Svobodne slovo, 1961.
S.5: " Spojeni tedy Cech a Moravy v jeden celek, majic ve prirode samy podstatny svuj zaklad, nemuze za pouhou nahodu povazovano byti. A skutecne v obou krajinach od veku, pokud historie stava, vzdy a pokazde jeden a tyz narod prebyval, jedna a taz nejvyssi vlada panovala" obe tedy, Cechy i Morava co narod i co stat vzdy za jedno byly..."
PALACKY, Frantisek. Dejiny narodu ceskeho v Cechach a v Morave dle puvodnych pramenu vypravuje. Chicago: Tiskem a nakladem knehkupectvi Augusta Geringera, 1881.
S.24: "...byly jen pripravou k zivotnimu dilu, Dejinam. Kdyz vychazely od r.
1836 v nemeckem jazyku, Palacky pokladal i je za pouhou prupravu. Teprve jejich ceske zneni - od r. 1848 - ma ono ideove pojeti, ktere Palacky zadal od kazdeho dejepisneho dila, a jsou i v jednotlivostech opravenym a rozsirenym vydanim zneni nemeckeho...."
S. 47: " Pripomenuti k vydani druhemu. Kdyz mi byla oznamena potreba druheho vydani...roztouzil jsem se tim vice po ouplnem jeho prepracovani, cim vetsi zdarily se za poslednich desetileti pokroky ve zkoumani a znamosti starozitnosti ceskych vubec... C Praze 18. prosince 1861. Spisovatel."
PALACKY, Frantisek. Dejiny narodu ceskeho. Praha: Odeon, 1968.
S.165-6: "...Podobne jako v muzejnich casopisech vsak Palacky prekracoval v prvnim dile Geschichte von Böhmen stanvisko slechtivkeho zemskeho vlastenectvi tim, ze zduraznoval spolecne narodni dejiny a nerozlucnost statniho svazku Cech a Moravy...."
KORALKA, Jiri. Frantisek Palacky (1798-1876) Zivotopis. Praha: Argo, 1998.
Doporucuji knihu MORAVA, Jiri. Palacky Cech. Rakusan. Evropan. Ostrava:
Sfinga, 1994. , ktera obsahuje udajne i neevidovanou sekundarni bibliografii F. Palackeho (str. 237-8).
V BIDLAS, Miroslav. Bibliografie dila Frantiska Palackeho. Praha: Statni knihovna CR. 1977. Novinky literatury - Historie. Cislo 1-2.  je uvedeno 1.
vyd. Dejin narodu ceskeho v Cechach a v Morave. Praha: J.V.Kalva s pomoci Ceskeho muzea, 1848.  a 2. vyd. 1862.. Podle Lexikon ceske literatury Osobnosti, dila, instituce. Praha: Academia, 2000. vyslo  3.vyd 1876, u prvnich dvou neni primo napsano cislo vydani.
Narodni knihovna CR zpristupnuje volne na svych webovych strankach www.nkp.cz katalogy a databaze, kde se muzete jeste sam podivat a vybrat si literaturu, ktera by podle Vaseho nazoru mohla byt pro Vasi praci prinosnou (Elektronicky katalog - knihy (NKC) a prip. clankova bibliografie, clanky v ceskych periodikach (ANL).
O zivote Frantiska Palackeho bylo napsano velke mnozstvi knih, jeho dilo bylo hodnoceno mnoha historiky nebo literaty a jejich pohled byl z ruznych uhlu. Pokud chcete zcela jiny pohled na Frantiska Palackeho, nez je bezne vykreslovan, doporucuji knihu HELLMUTH-BRAUNER, Vladimir. Pameti rodu. Praha: H & H, 2000.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2009 14:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu