František Kupka v dobovém tisku
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala zda, a popřípadě kde, je možno nahlédnout do dobového tisku (časopisy, noviny, prospekty z výstav, články k výstavám, almanachy, manifesty apod.), obsahujícího články reagující či popisující dílo Františka Kupky. Potřebovala bych i zahraniční tisk, hlavně francouzský. Jedná se o výzkum k bakalářské práci.
Děkuji mnohokrát za odpověď, radu i pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
NK ČR zpřístupňuje i dokumenty, které vycházely na našem území na konci 19. a v první polovině 20. století. Tyto dokumenty jsou dostupné i v jiných českých knihovnách, např. Knihovně Národního muzea, Moravská zemská knihovna v Brně či Vědecká knihovna v Olomouci, může se samozřejmě stát, že některá z knihoven (včetně NK ČR) nebude mít určitý titul kompletní atd.
Vzhledem k tomu, že  neuvádíte názvy konkrétních periodik a dalších dokumentů, odpovídáme v obecné rovině. Katalogy NK ČR jsou volně k dispozici na našich stránkách, jde o online katalog - bázi NKC http://aleph.nkp.cz/F/ a o naskenované katalogy v systému Katif - http://katif.nkp.cz - Generální katalog I (do roku 1950), případně pokud nepředpokládáte  využít naši knihovnu, doporučujeme souborný katalog - bázi SKC nebo vyhledávat v knihovně v místě Vašeho studia / bydliště.
Abyste mohla objednat konkrétní dokumenty, potřebujete buď znát citace konkrétních článků, statí,  nebo alespoň citace (název, rok) konkrétních titulů periodik, sborníků, almanachů atd.
Pokud toto neznáte, doporučujeme nejprve vyhledávat pro získání přehledu v dokumentech o díle Františka Kupky
např.
Sborník z konference František Kupka. Vyd. 1. Hradec Králové: Gaudeamus, 2009. 106 s. ISBN 978-80-7041-695-2.
Vachtová, Ludmila. František Kupka. 1. vyd. Praha: Odeon, 1968. 255, [3] s. České dějiny; Sv. 37.
nebo také v digitální knihovně Kramerius - http://kramerius.nkp.cz , kde jsou některá česká periodika v digitální podobě a na základě OCR bylo umožněno plnotextové prohledávání. Přístup k plnému textu se řídí autorským zákonem č. 121/2000 Sb. (ve znění pozdějších úprav), vyhledávání je však umožněno bez omezení. V NK ČR obecně platí, pokud je dokument k dispozici v digitální podobě, většinou se tištěný dokument neexpeduje ze skladiště (z důvodu ochrany).
O zahraničním tisku, včetně francouzského, platí, že NK ČR některé tituly vlastní, ale bez konkrétního názvu Vámi zvoleného periodika nelze ověřit. K zjištění dostupnosti použijte opět Generální katalog I v systému Katif, případně bázi NKC, nebo opět souborný katalog - bázi SKC.
V našem online katalogu - bázi NKC je k dispozici i několik titulů o malíři, které byly vydány v zahraničí, včetně Francie - zde byste mohla nalézt potřebné informace o zahraničních výstavách atd., např.
Vers des temps nouveaux: Kupka, oeuvres graphiques 1892-1912: [exposition], Musée d'Orsay, Paris, 25 juin - 6 octobre 2002. Paris: Réunion des musées nationaux, (c)2002. 254 s. ISBN 2-7118-4483-8.
Další především zahraniční dokumenty budou i v systému Katif - naskenované katalogy, ovšem zde lze vyhledávat pouze na základě konkrétní citace dokumentu (NK ČR nemá celý fond zpracovaný v online katalogu). Pro vyhledání dalších cizojazyčných prací můžete využít lístkové předmětové katalogy umístěné v Hale služeb Národní knihovny ČR http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_kat_predm.htm
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.04.2012 14:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu