František Jura
Text dotazu
Dobrý deň. rada by som sa dopátrala k informáciám o autorovi Povestí Slovenských hradov a zámkov Františka Jura, nar. 1905. Rada by som sa dozvedela kto to bol, aké vzdelanie mal, čím sa zaoberal, kde žil (zatiaľ viem, že pôsobil aj v Těšínsku ), aké práce ešte napísal, kde zomrel. Nepracujem v knižnici, ale vaša informácia by mi veľmi pomohla.
Odpověď
Dobrý den,
procházeli jsme řadu tištěných i elektronických biografických i dalších zdrojů, ale podrobnější informace o Františku Jurovi jsme získali pouze z databáze Regionální osobnosti Vědecké knihovny v Olomouci (http://aleph.vkol.cz/F/?func=find-b-0&local_base=svk04 <http://aleph.vkol.cz/F/?func=find-b-0&local_base=svk04> ):
JURA, František - narodil se 2.5.1905 v Zastávce, okres Brno-venkov, zemřel 24.11.1990 v Brně. Peudonym: Halfar, Vítek.
Vzdělání: Učitelský ústav Brno
Místa působení: Karviná, Velké Meziříčí, Brněnsko, Ostrava
Specializace: * folklorista * redaktor * pedagog
Instituce: * red. Slezským dětem Orlová
Poznámka: sběratel lidových pověstí slezských a zbojnických; spolupráce s rozhlasem v Ostravě a Brně
Literatura: Doupalová, E.: Slovník sběratelů, vydavatelů a zpracovatelů moravských lidových pověstí. Praha 1988 Zejda, R. - Jurman, H. - Havlíková, L.: Slovník spisovatelů okresu Žďár nad Sázavou. Třebíč 1992
Další zdroj:
Kalendárium osobností Moravy pro období 1996-2000. Brno: Moravská zemská knihovna; Olomouc: Státní vědecká knihovna, 1995. Str. 295, 337.
Na internetových stránkách Základní školy Měnín, okres Brno-venkov, (http://www.zs.menin.indos.cz/www/index.php?page=historie2 <http://www.zs.menin.indos.cz/www/index.php?page=historie2> ) jsme nalezli Františka Juru mezi pedagogy, kteří na škole působili, konkrétně v letech 1967-68, nedokážeme však s jistotou určit, jedná-li se opravdu o F. Juru, který Vás zajímá.
F. Jura byl autorem i dalších děl, jejich přehled jsme získali z elektronického katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc <http://aleph.nkp.cz/cze/nkc> ) a naskenovaných katalogů Katif (http://katif.nkp.cz <http://katif.nkp.cz/> ):
* Janošík / František Jura ; ilustroval Pavel Černý. -- V Praze : Jos. Hokr, [1935] (Tempo). -- 31, [I] s. ; 8°. -- (Knihovnička mládí ; sv. 33)
* Pohorská vesnice : Hra o 5 jednáních / Božena Němcová ; Podle známého románu dramaticky upravil Frant. Jura. -- V Praze : Zemědělské knihkupectví A. Neubert, 1932 (Jan Lerner). -- 102 s. ; 8°. -- (Naše scéna ; Č. 9)
* Slezské rebelie / František Jura ; s ilustracemi P. Černého. -- V Praze : Jos. Hokr, [1935]. -- 32 s. : il. ; 8°. -- (Knihovnička mládí ; sv. 26)
* Staré pověsti slezské / R.F. Jura ; Ilustroval akad. malíř O. Cihelka. -- Praha-St. Strašnice : Vojtěch Šeba, 1934 (M. Knapp). -- 216 - [IV] s. : [II] obr. příl. ; 4°.
* Zbojník Ondráš / František Jura ; s ilustracemi P. Černého. -- V Praze : Jos. Hokr, [1937] (Tempo). -- 31, [I] s. ; 8°. -- (Knihovnička mládí ; sv. 46)
* JURA, František. Ochotnické divadlo ve Slezsku (předneseno v čsl. rozhlase dne 1. dubna 1934). In Černá země: časopis lidově výchovný. 1934-35, roč. 11, č. 9-10 (1.5.1935). S. 145-164.
Dostupný v digitalizované podobě v rámci systému Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24896767 <http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24896767> ), přístup k plnému textu je v souladu s autorským zákonem možný pouze z počítačů v budově NK ČR
Dva články týkající se děl F. Jury (zřejmě jejich části vydané časopisecky) jsme nalezli také v Regionální bibliografii Karviná, kterou buduje Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě (http://katalog.svkos.cz/F/?func=find-b-0&local_base=karv&CON_LNG=CZE <http://katalog.svkos.cz/F/?func=find-b-0&local_base=karv&CON_LNG=CZE> ):
* Slezské rebelie / František Richard Jura. In: Moravský kalendář. -- Ostrava. -- (1935), s. 112-130
*
Černá kněžna / Richard František Jura. In: Slezským dětem. -- Roč. 4, č. 9, (1932/33), s. 1-4
Více informací o Františku Jurovi by Vám ještě mohlo poskytnout Muzeum Těšínska, které v loňském roce pořádalo výstavu "Za pověstmi těšínského kraje" (viz http://www.muzeumct.cz/expozice/expozice/archiv.php <http://www.muzeumct.cz/expozice/expozice/archiv.php>  - níže na stránce), kde byly mj. vystaveny i publikace F. Jury.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 08:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu