František Halas - Torzo naděje
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych věděla o čem je básnická sbírka Františka Halase Torzo naděje. Přesněji řečeno co k dílu autora vedlo, literárně historické souvislosti a kdo v době, kdy tvořil František Halas, ještě psal poezii a i jiné literární žánry u nás i ve světě.
Děkuji předem za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
pokud jde o výklad básnické sbírky Františka Halase Torzo naděje, nabízíme Vám citaci  z Lexikonu české literatury:
"Halasův sklon k monumentalizaci dějů prostřednictvím jejich tragického vidění vyvrcholil ve sbírce Torzo naděje, reagující na mnichovské události. Toto vidění se tu setkalo s velkým tématem národního osudu a z tohoto setkání vzešla poezie, jež v plné naléhavosti postihla tragičnost událostí a zároveň se stala zdrojem jistoty.  Na jedné straně básník hyperbolicky stupňuje obraz hrůz valících se na Evropu až k biblickým deseti ranám egyptským, na druhé straně bolest a hněv zesilující vnitřní patos jeho poezie, obracející se proti malosti a ztrátě perspektivy. Halas se přitom opírá o celonárodní tradice tkvící hluboko v lidovém povědomí (narážky na Svatováclavský chorál a Nerudovy zpěvy páteční) a zároveň jim vtiskuje bojovnou, nerezignující podobu. V mnichovských událostech shledává začátek nové epochy, v níž "chudí vlast pro sebe zaberou" a v biologickém zákonu zrodu a zanikání hledá hodnoty schopné čelit národní tragédii. Tehdy také Halas  objevuje další jistoty:  domov, kraj dětství, tradice národní kultury".
Zdroj : Lexikon české literatury, Praha Academia, 1993
Další informace:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Halas#Souvisej.C3.ADc.C3.AD_.C4.8Dl.C3.A1nky
Dále Vám zasíláme internetový odkaz obsahující českou literaturu v letech 1900-1945 s odkazy na světové autory této doby:
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_literatura_v_letech_1900-1945
Pro vyhledání světové literatury dále doporučujeme:
http://www.kosmas.cz/knihy/124271/ceska-a-svetova-literatura-v-datech-ii-1900-1945/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.06.2012 12:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu