francouzští váleční zajatci v Josefově po bitvě u Lipska 1813
Text dotazu
Existuje nějaký fond, který by obsahoval údaje o francouzských válečných zajatcích, internovaných po bitvě u Lipska 1813 v josefovské pevnosti u Jaroměře?
Odpověď
Dobrý den,
pramen, který by byl zaměřen přímo na tuto událost v dějinách Josefovské pevnosti, ve fondu Národní knihovny není. Můžete ovšem zkusit prostudovat některé knihy, které se zabývají historií pevnosti či obdobím napoleonských válek v Čechách: Duška, Josef,Paměti c.k. pevnosti a královského svobodného města Josefova, se zřetelem k dějinám vlasti a vojenství. Jaroměř : Ratibor, 1886
Uhlíř, Jiří. Prameny a bibliografie bibliografií Jaroměře a Jaroměřska : Soupis archívních pramenů, kronik, regionálních bibliogr., ikonografií, filmografií a výběr zákl. lit. o Jaroměři a Josefovu. 1. vyd. Jaroměř : Měst. NV, 1978
Štěrba, Cyrill. Z paměti města Josefova : Od doby prehistorické až do samostatnosti státu Československého. Josefov : Fr. Večeř, 1926
Švankmajer, Milan. Čechy na sklonku napoleonských válek : 1810-1815. Vyd. 1. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2004. ISBN 80-7106-677-X (váz.)
Napoleonské války a české země. editoři Ivan Šedivý [et al.]. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny : Historický ústav Armády České republiky, 2001. ISBN 80-7106-467-X (váz.)
Obrátit se také můžete přímo na pevnost Josefov či organizace, které s pevností spolupracují:
Pevnost Josefov: muzeum.jaromer@worldonline.cz
Klub vojenské historie Josefov: Zmílkova 98, 551 02 Josefov, tel. 607265282,
e- mail: josefov@1866.cz
Společnost Retranchement no. XVIII.: mirek.vasata@tiscali.cz
Zdroje: katalog Národní knihovny NKC (
http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=nkc ) http://www.sweb.cz/pevnost.josefov/
http://pevnostjosefov.wz.cz/
http://josefov.1866.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.12.2007 13:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu