francouzská křestní jména
Text dotazu
Chtěla jsem se zeptat, zda v české republice vyšla a nebo je součástí fondu některé z knihoven v ČR publikace o francouzských křestních jménech? Něco jako francouzská verze knih typu "Jak se bude jmenovat?" Děkuji
Odpověď
Dobrý den, bohužel jsme nenalezli žádnou publikaci, která by se věnovala významu a původu pouze francouzských osobních jmen (při hledání využity online katalog NKC, Souborný katalog ČR, Česká národní bibliografie, dostupné na http://sigma.nkp.cz/F/ ).
Existují publikace, které se zabývají výslovností cizích-konkrétně i fr.
jmen- a jejich součástí jsou často i rejstříky jmen. Z nich poté můžete uvedená jména dohledat v českých publikacích o významu osobních jmen typu "Jak se bude jmenovat", kterou jste ve svém dotaze již uvedla.
Použitá literatura:
ZEMAN, Jiří. Výslovnost a skloňování cizích osobních jmen v češtině. 4, Francouzská osobní jména. Vyd. 1.. Hradec Králové : Gaudeamus, 2003. 125 s. ISBN 80-7041-869-9
SEKVENT, Karel; ŠLOSAR, Dušan. Jak užívat francouzská vlastní jména ve spisovné češtině : pravopis, výslovnost, skloňování, odvozování, slovníček jmen. Vyd. 1.. Praha : Academia, 2002. 150 s. ISBN 80-200-0989-2
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Vyd. 4., přeprac. a dopl.. Praha : Academia, 2006. 651 s. ISBN 80-200-1349-0
BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd.. Praha : Regia, 2003. 735 s. ISBN
80-86367-35-5
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2008 17:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu