Forbes
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala jak vznikl název pro hrací automat Forbes. Má to
souvislost s magazínem Forbes, který vycházel už mnoho let před tím? Dále by
mne zajímalo, jaká je zažitá výslovnost tohoto magazínu. Správně je to
Forbs, ale údajně i v českých médiích to citují jako Forbes.
Děkuji moc za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
všechny jazykové slovníky (citace níže), ve kterých jsme heslo "forbes"
nalezli, uvádějí původ názvu hracího automatu od jeho výrobce, tedy Forbese.
Ovšem vzhledem k tomu, že automaty pod tímto názvem začala vyrábět firma Josefa Vaňka v Semilech, je toto vysvětlení dosti nepravděpodobné. Sám vnuk Josefa Vaňka, Josef Vaněk nejmladší, v knize s názvem "Výherní automaty: průmysl a zábava" (část úryvku dostupná také na WWW:
http://www.trhzabavy.cz/zobraz0042.html?vyd=0501&par=vyherni-automaty )
vzpomíná, jak vlastně výroba automatů v rodinné firmě začala a v souvislosti s názvem automatu Forbes zmiňuje, že důvod, proč jeho dědeček pojmenoval svůj automat Forbes, vlastně nikdo nezná.
Nalezli jsme také článek v časopisu Typ z roku 1929, kde sám Josef Vaněk popisuje výrobu automatů a co jí předcházelo, ale bohužel ani on neuvádí, co ho vedlo k použití názvu Forbes.
Časopis Forbes založil Bertie Charles Forbes (1880-1954) spolu se svým partnerem Walterem Dreyem roku 1917. Automaty Forbes se začaly vyrábět až v období první republiky, ale údajně byly v provozu již před rokem 1925. Zda spolu ovšem oba názvy mohou nějak souviset, bohužel netušíme.
Název magazínu Forbes by se měl správně vyslovovat jako "forbz", avšak informace o tom, jaká je u nás jeho zažitá výslovnost nebo s jakou výslovností je možné se nejčastěji v médiích setkat, je velmi obtížné dohledat. Mohla byste využít jedině databázi Korpus DIALOG, kterou spravuje Ústav pro jazyk český AV ČR ve spolupráci s Ústavem formální a aplikované lingvistiky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy (http://ujc.dialogy.cz/ ). Tato databáze shromažďuje veřejné jazykové projevy dialogického typu - nahrávky a přepisy diskusních pořadů českých televizí.
Slouží výzkumu mediální komunikace a výzkumu mluvené češtiny v její současné veřejné podobě. Podmínkou využívání korpusu je bezplatná registrace uživatele a souhlas s podmínkami, které je třeba při práci s korpusem respektovat (blíže viz http://ujc.dialogy.cz/?q=cs/node/77 ). Vzhledem k zaměření databáze je však pravděpodobnost, že by se v některém z pořadů slovo Forbes objevilo, zřejmě velmi malá.
Použité zdroje:
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého: se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: SPN, 1978. Str.161. ISBN 80-04-23715-0.
* Slovník spisovného jazyka českého. I, A-G. Praha: Academia, 1989. Str. 510.
* Akademický slovník cizích slov. I. díl, A-K. Praha: Academia, 1995. Str. 238. ISBN 80-200-0523-4.
* Výherní automaty : průmysl i zábava. Praha : Olympia, 1999. 263 s. : il., portréty a faksim. (některé barev.) ; 31 cm. (Sazka). ISBN 80-7033-630-7.
* SLABÝ, J. Naši selfmademeni: Josef Vaněk - Semily. TYP: ilustrovaný magazin pro moderní podnikání. 1929, č. 11, s. 483-486.
* HORÁLEK, Jan. Forbes. In: Literární noviny. ISSN 1210-0021. Roč. 6, č. 31 (19950803), s. 5. Dostupný také z WWW:
* http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=LitNIII/6.1995/31/5.png
* http://hn.ihned.cz/c1-784571-genialnost-otcu-vyhernich-automatu-prinesla-novy-prumysl-zabavy
* http://www.trhzabavy.cz/zobrazc352.html?vyd=0601&par=vyherni-automaty
* The encyclopedia Americana : international edition : complete in thirty volumes. Vol. 11, Faslstaff to Francke. Danbury, Conn. : Grolier, 1990. Str. 555. ISBN 0-7172-0121-X.
* Velký americko-český slovník = Comprehensive American-Czech dictionary. [A-Z] / zpracoval Sinclair Nicholas ; na překladu se podíleli Miloš Bařina [et al.]. Čelákovice : WD Publications, 1998. Str. 302. ISBN 80-238-0456-1
* http://en.wikipedia.org/wiki/Forbes
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.11.2011 14:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu