Fojt V. Hovadík
Text dotazu
Dobrý den, marně hledám informace o Václav Hovadík, fojt, nar. 1744 Vsetín, děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Václav Hovadík je zmiňován v knize, viz níže:
TICHÁČEK, Miroslav. Lukoveček: historie obce : (paměti dob minulých i současných). Lukoveček: Obec Lukoveček, 2004, s. 185. ISBN 80-239-3815-0. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:e749e590-bdbb-11e2-9592-5ef3fc9bb22f
Čp. 9
Polopodsedek. Pravděpodobně již od r. 1725 na něm počal hospodařit Pavel Širočka - uváděný tehdy ještě jako "Širotčík" s Alžbětou (neznámého příjmení). Jako Širočka je uváděn později. Měli jen dvě dcery, z nichž jedna zemřela 1747...
Když její sousedka na čp. 10, Veronika Buchtová, v r. 1776 ovdověla a za dva roky se znovu provdala za Václava Hovadíka (1744) ze Vsetína, (asi čeledína), syna Václava Hovadíka, koupila po sňatku od Alžběty Širočkové dům čp. 9 jako věno pro svého syna Antonína Buchtu (1775-1839)...
Václav Hovadík /uváděný v Josefínském katastru již na čp.9 (měl s Veronikou syna Václava (1782) a syna Jana (1784). Museli velmi dobře hospodařit, protože, když se Antonín v r. 1798 ženil, předali mu majetek na čp.9 a odstěhovali se do Horní Vsi, kde Václav zakoupil polopodsedek a ten rovným dílem nechal připsat oběma synům (čp. 89 v Horní Vsi). To byli zakladatelé rodu Hovadíků v okolí Fryštáku. V r. 1805 Václav ovdověl. V příštím roce se vrátil do Lukovečka na čp. 2, kde se oženil s vdovou Škamralovou /viz čp. 2/...
Čp. 52
Byla původně chalupa, později obecní dům. Postavil ji - nad obcí u lesa na odkoupeném obecním pozemku po roce 1812 pro svého syna Františka, fojt Václav Hovadík (1744 - asi 1820) z čp. 2 (a předtím čp. 9) rod. Ze Vsetína s II. mž. Rozinou /1770-1826) Mlýnkovou z Ráztory, ovdovělou Škamralovou na čp. 2. K domu přikoupil pozemky/pole/a kolem r. 1820 zemřel u syna Václava v Horní Vsi...
Čerpáno z: TICHÁČEK, Miroslav. Lukoveček: historie obce : (paměti dob minulých i současných). Lukoveček: Obec Lukoveček, 2004, s. 144-145. ISBN 80-239-3815-0. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:e3b54d20-bdbb-11e2-9592-5ef3fc9bb22f
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Zlín
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.02.2024 16:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu