firma Winkler František
Text dotazu
Dobrý den,
prosím, kde bych mohla sehnat info o firmě Winkler František, Bystřice pod Hostýnem (skříňový nábytek a stavební práce) tato firma existovala ještě v 50. letech 20.stol. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
"Pramennými materiály byly, až na výjimky, dokumenty uchované v archívu s.p.
TON,...", takto píše v úvodu své knihy autorka ŠIMONÍKOVÁ, Jaromíra. Nábytek z Bystřice pod Hostýnem. Bystřice pod Hostýnem: TON, [1992]. Domníváme se, že by nějaké materiály mohly být právě v tomto archivu http://www.ton.cz/.
(Obsáhlá monografie o Bystřici pod Hostýnem se o firmě, kterou hledáte, bohužel nezmiňuje, viz DOLÁKOVÁ, Marie, HOSÁK, Ladislav. Dějiny města Bystřice pod Hostýnem. Brno: Blok, 1980.)
Historii dřevařské firmy Thonet a Ton je zpracována v práci, viz odkaz http://is.muni.cz/th/79792/pedf_m/Text_prace.txt. Je v ní zmiňována i firma na skříňový nábytek Františka Winklera v Bystřici pod Hostýnem. Práce obsahuje bohatý seznam použitých zdrojů, sledovala ale hlavně historii firmy na ohýbaný nábytek Thonet. Je možné, že některé prameny lze použít i pro bádání o Vámi sledované firmě.
Zdá se, že podnik Fr. Winklera byl nejspíš začleněn do firmy Thonet ve 2.etapě znárodnění.
"V letech 1946 až 1948 však komunisté vyvolali tzv. zápas o konfiskáty, zmanipulovali revoluční
odborové hnutí a mnohé pracovní kolektivy v závodech, které hrozily stávkou, budou-li tyto
majetky navráceny původním majitelům. V dubnu 1947 bylo v Národní frontě rozhodnuto o
přičlenění konfiskátů  k národním podnikům. Pouze ty, o které nebude zájem, mohou být
nabídnuty i např. soukromým podnikatelům.
...
Firmy, které byly napojeny do národního podniku THONET, závody na ohýbaný nábytek během druhé
etapy znárodnění:
...
Geryk František,Holešov (skříňový nábytek)
Winkler František, Bystřice pod Hostýnem (skříňový nábytek a stavební
práce)
Záhronovský Alois, Luhačovice (skříňový nábytek) ..."
Odkaz na firmu František Winkler, ale s jiným zaměřením, je i s kontakty na http://www.firmy.cz/detail/242838-frantisek-winkler-bystrice-pod-hostynem.ht
ml. Mohlo by se jednat o potomky (nebo ale také jen o shodu jmen) majitelů Vámi hledané firmy; informace by v tom případě mohly být v rodinném archivu.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.07.2012 07:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu