Firma Jekra polévkové koření
Text dotazu
Dobrý den, nedaly by se prosím zjistit nějaké informace o firmě Jekra? Vyráběla polévkové koření a údajně byla z Prahy.
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Vážený pane,
ve fondech oddělení pragensií Městské knihovny se nám nepodařilo k firmě
Jekra najít žádné informace.
Doporučujeme se obrátit s dotazem i na následující instituce:
- Archiv hl. města Prahy
- Muzeum hl. města Prahy
ale i např. na:
- Národní zemědělské muzeum (kde mají stálou expozici k českému
potravinářskému průmyslu)
- Knihovnu Antonína Švehly
Tam se budou pravděpodobně zabývat, popř. mít kromě vlastního
zemědělství fondy zejména k "velkému" potravinářskému průmyslu
(sladovny, cukrovary, pivovary...), ale třeba by mohli znát někoho, kdo
se zabývá i pochutinami a jejich výrobou a obchodem za první republiky,
popř. Vám mohli doporučit studium nějakých podkladů.
Firma pravděpodobně inzerovala, snad byste mohl najít jejich reklamu se
základními/kontaktními informacemi procházením dobového
(prvorepublikovém) tisku.
Není také úplně vyloučeno, že šlo o importované zboží a cizí značku s
pražským zastoupením.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Městská knihovna v Praze
Datum zadání dotazu
09.09.2021 14:28
Jan Pešula píše:
Sobota 11.09.2021 10:15
Souhlasím s knihovnou, že informací o firmě Jekra není na internetu mnoho. Při běžném hledání jsem našel např. toto:
1. Pod názvem Jekra působily dvě firmy. Jednak textilní, výrobce kravat a motýlků, jednak továrna na poživatiny. K textilní firmě jsem našel např. tyto inzeráty:
- Národní politika, 12.11.1936, roč. 54, č. 311, s. 13, 7. sloupec, Všeob. oznamovatel, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/4909070
- Národní politika, 14.01.1937, roč. 55, č. 14, s. 13, 6. sloupec, Všeob. oznamovatel, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/4920400 : "P. T. obchodníci! Kravaty JAS Jekra, ... , A. Janečková, Praha II, Spálená ulice 5
- Národní politika, 25.03.1937, roč. 55, č. 84, s. 12, 1. sloupec, Přijmou se muži, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/4910788 : "...Kravaty Jas, dříve Jekra, Praha, Spálená 5..."
- Typografia, 1937, roč. 44, č. 2, s. 38, http://www.digitalniknihovn[…]5e1f-11e4-be62-005056825209 ("Tak jako motýli rozlétnou se jarem vkusné motýlky Jekra..."
- Die Industrie in Böhmen und Mähren, Prag: Oskar Kuhn & Co., 1942, s. 377, http://www.digitalniknihovn[…]3534-40f1-b01d-15e25819c064 , "Kracik Josef, „Jekra“, Erzeugung von Krawatten und farbigen Tüchern, Petzka."
2. Během 2. světové války i krátce po ní se v tisku objevuje řada reklam na firmu Jekra, továrna na poživatiny Kyje-Hostavice. Stručně ji zmiňují např.:
- Adresář Protektorátu Čechy a Morava, Praha: R. Mosse, 1939, s. 923, 4. sloupec, http://www.digitalniknihovn[…]ee45-11e4-9c07-001018b5eb5c ("„Jekra“ Společnost pro výrobu polévkového koření a konserv s r. o., II., Senovážná 8, T 349.68, tov. T 816.35, 733.50")
- Die Industrie in Böhmen und Mähren, Prag: Oskar Kuhn & Co., 1942, s. 175, http://www.digitalniknihovn[…]8ffa-4137-b978-48fde19604df ("„Jekra“, Johann Krahulec, Suppenerzeugnisse, Prag II, Heuwaagsgasse 8")
- KAMENICKÝ, Karel. Konservace ovoce a zeleniny (ovocnicko-zelinářská technologie), Praha: Zemědělské knihkupectví A. Neubert, 1941, s. 458, http://www.digitalniknihovn[…]5dab-11e6-95c7-005056825209 ("FIRMA JEKRA - JAN KRAHULEC, PRAHA II, SENOVÁŽNÁ 8 Telefon 349-68")
- Venkov, 19.06.1942, roč. 37, č. 144, s. 5, http://www.digitalniknihovn[…]6202-11e8-8c53-005056825209 ("firma Jekra, Jan Krahulec, továrna na poživatiny v Kyjích-Hostavicich")
- Svobodné slovo, 27.04.1946, roč. 2, č. 99, s. 4, http://www.digitalniknihovn[…]88ab-44a8-a0a7-1b5af73b6da2 ("Topiče k m. par. stroji, montéra k udrž. strojů za dobr. podm. přij. Jekra, továr. na poživ., Kyje, Jahodnice.")
- řadu stručných reklam měli v antisemitském časopise Árijský boj
3. Majitelem byl Jan Krahulec. Odhaduji, že se narodil 18.03.1884 v Litomyšli, bydlel na Žižkově a před 1. světovou válkou působil jako celní deklarant, bankovní úředník a továrník. Viz pobytové přihlášky s přílohami v Národním archivu, např. http://digi.nacr.cz/prihlas[…]p;karton=301&folium=147 , http://digi.nacr.cz/prihlas[…]p;karton=301&folium=149 , http://digi.nacr.cz/prihlas[…]p;karton=301&folium=137 , http://digi.nacr.cz/prihlas[…]p;karton=301&folium=138 a http://digi.nacr.cz/prihlas[…]p;karton=301&folium=139 . Není ale samozřejmě potvrzené, že se jedná o stejnou osobu.
4. Historická katastrální mapa Kyjí je např. zde: https://uazk.cuzk.cz/[…]/permalink?xid=648f7941e9d64234b2bc468d057f9063 , ale bohužel tam buď příslušná část (Jahodnice) chybí, nebo tam továrna není mezi jinými budovami označena - nic zajímavého jsem tam nenašel.
Z toho všeho podle mne plyne, že továrna na polévky Jekra vznikla, popřípadě se významně rozšířila, někdy na konci 30. let v Kyjích (tehdy samostatná obec, od r. 1968 část Prahy). Pravděpodobně byla předchůdcem některého z pozdějších socialistických podniků jako Laktos (nebo Fruta - nejsem si jistý, jestli měla v Kyjích závod), ale kterého a jak, to nám bohužel dostupné prameny neříkají. Zkuste to ještě v institucích zmíněných v odpovědi knihovny, třeba budou vědět víc.
Přeji hodně úspěchů ve Vašem výzkumu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu