Filmové kravály 22. - 27.9.1930
Text dotazu
Dobrý den,
hledám vhodnou literaturu,která pojednává o filmových demonstracích v Československu v roce 1930.
Mnohokrát děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
nejvíce informací k tomuto tématu budě pravděpodobně k dispozici v článcích z periodik. V článkové bibliografické databázi ANL – Články v českých časopisech, novinách a sbornících (od r. 1991, http://aleph.nkp.cz/cze/anl) jsme nalezli následující článek:
Wingfield, Nancy M. Film jako otázka národní identity. Iluminace, 1996, 8 (4), s. 5-33.ISSN 0862-397X.
* česká kinematografie * německá kinematografie * zvukové filmy * německy mluvené filmy * česko-německé vztahy * historické okolnosti * národní cítění * nacionalismus * politické strany * politická kultura * filmové protesty * demonstrace * ohlasy v tisku * žurnalistika * Československo * r. 1930
Databázi ANL předcházela tištěná bibliografie Články v českých časopisech (ČČČ) 1953-1990, která u většiny ročníků nabízí i předmětový rejstřík (http://www.nkp.cz/sluzby/ccc-rejstriky). Bibliografie je dostupná k prezenčnímu studiu ve studovně Referenčního centra Národní knihovny ČR (http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/refc) na základě jednodenní vstupenky do studoven nebo platného čtenářského průkazu NK ČR. V Referenčním centru je po předchozí domluvě možné nahlédnout také do kartotéky Retrospektivní článková bibliografie 1945-1952 (http://www.nkp.cz/sluzby/retrospektiva1945-1952), film je zahrnut do skupiny Umění (http://www.nkp.cz/soubory/sluz/retrospektivaxxviii.pdf).
Doporučovali bychom Vám navštívit také Knihovnu Národního filmového archivu (http://nfa.cz/cz/knihovna/o-knihovne/, případně přímo Národní filmový archiv (http://nfa.cz/). V katalogu knihovny NFA (http://arl.nfa.cz:8080/arl-nfa/cs/rozsirene-vyhledavani/?src=nfa_un_cat) jsme nalezli také článek vztahující se k Vašemu tématu. Knihovna má navíc k dispozici také jiné zdroje jako je digitální knihovna (http://nfa.cz/cz/knihovna/digitalni-knihovna-2/) nebo další, které nejsou zveřejněny na internetu.
* KLIMEŠ, Ivan. Kinematografie a jazyková politika meziválečného Československa.
Kultura a totalita - národ. S. 154-179. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2013.
Anotace: Studie se zaměřuje na otázku jazyka a meziválečné kinematografie, všímá si tří klíčových mezníků, kdy byla otázka jazyka ve filmu zohledněna: poprvé v souvislosti s demonstracemi proti promítání německojazyčných filmů v roce 1930, dále v souvislosti s výzkumem jazykových verzí, paralelně vyráběných filmů v jiném jazyce než "originální" verze a do třetice v kontextu distribuce zahraničních filmů na československém trhu. Práce nastoluje další otázku, co vlastně fenomén jazyka v meziválečném Československu politicky a kulturně znamenal.
Řadu článků můžete také získat přímo z dobových periodik, Národní knihovna má již mnoho titulů v digitalizované podobě a zpřístupňuje je v rámci digitální knihovny Kramerius (http://kramerius.nkp.cz). Kromě některých deníků (jako např. Národní listy nebo Národní politika) je však většina periodik z roku 1930 stále ještě pod ochranou autorského zákona a jejich plné texty je možné prohlížet pouze z počítačů ve studovnách NK ČR. Jednalo by se například o periodikum Národní myšlenka, Filmový kurýr nebo Film, kde byste také mohl nalézt potřebné články. Uvádíme několik příkladů článků získaných z Národních listů:
* Demonstrace při předvádění německého filmu. Národní listy. Roč. 70, č. 262 (23.9.1930), s. 2. Dostupné z: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6682579.
* Demonstrace proti německým zvukovým filmům v biografu „Avion.  Národní listy. Roč. 70, č. 219 (23.9.1930, večerní vydání), s. 2. Dostupné z: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6682626.
* HAŠLER, Karel. K demonstraci v bio Avion. Národní listy. Roč. 70, č. 263 (24.9.1930), s. 2. Dostupné z: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6682656.
* Bouře odporu proti německým filmům se včera opakovaly. Národní listy. Roč. 70, č. 263 (24.9.1930), s. 2. Dostupné z: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6682656.
Moravská zemská knihovna v Brně v rámci své digitální knihovny volně zpřístupňuje ještě například Lidové noviny (http://kramerius.mzk.cz/search/i.jsp?pid=uuid:bdc405b0-e5f9-11dc-bfb2-000d606f5dc6). Opět několik příkladů článků:
* Demonstraci proti německému mluvícímu filmu. Lidové noviny. Roč. 38, č. 481 (23.9.1930), s. 2.
* Demonstrace proti německému mluvícímu filmu v Praze. Lidové noviny. Roč. 38, č. 483 (24.9.1930), s. 1.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.07.2015 10:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu