Filmová periodika za 1 republiky; Goebbles
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o pomoc. Ke své závěrečné práci potřebuji literaturu,
ve které by se hovořilo o periodikách Kinorevue, Filmové listy a Filmový
kurýr v období 1. republiky. Tato periodika jsem detailně prostudovala, nyní
bych potřebovala literaturu, která tato periodika zmiňuje například
retrospektivně.
Dále bych potřebovala literaturu ve které J. Goebbles píše o Leni
Rieffenstahlové. Konzultant mé práce mě informaval, že Goebbles napsal o
Rieffenstahlové knihu, zatím se mi ji však nepodařilo nalézt.
Velice děkuji za Vaše odborné rady.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel Vás musíme zklamat. Nenalezli jsme žádnou publikaci, která by pojednávala o českých/československých filmových časopisech. V katalogu knihovny Národního filmového archivu (http://arl.nfa.cz:8080/i2/i2.entry.cls?ictx=nfa&language=2 ) je uvedeno pouze několik málo článků se vztahem k časopisu Kinorevue:
* Tenkrát před šedesáti léty/Když se zrodila Kinorevue : Vzpomínka na to, co se odehrávalo v českém filmu před šedesáti lety a na vznik časopisu Kino revue, který oslavil 60 let svého trvání. Kino revue. Roč. 4, č. 17 (1994), s. 4-5.
* DVOŘÁKOVÁ, Tereza. I filmová kritika má svou historii. Filmové listy. Roč. 1, č. 1 (01.09.2004), s. 11
* Kinorevue 60. Kino revue. Roč. 4, č. 20 (03.10.1994), s. 4-5, 8-9
Doporučili bychom Vám konzultovat tento dotaz s knihovnou Národního filmového archivu, k dispozici jsou zde vedle výše zmíněného online katalogu i různé lístkové kartotéky a katalogy (http://www.nfa.cz/dokumentograficky-fond.html ), které by pro Vás taky mohly být užitečné.
Několik zmínek o Leni Riefenstahlové naleznete v Goebbelsových denících, podle rejstříku, který je souhrnně publikován za jednotlivé svazky v 5.díle, se však její jméno v textu příliš často nevyskytuje:
* GOEBBELS, Joseph. Deníky. Svazek 1-5. Praha : Naše vojsko, 2009-2010. 5 sv. ISBN 978-80-206-0998-4 (sv. 1) ; ISBN 978-80-206-0999-1 (sv. 2 ) ; ISBN 978-80-206-1000-3 (sv. 3) ; ISBN 978-80-206-1001-0 (sv. 4) ; ISBN 978-80-206-1002-7 (sv. 5).
Ve fondu NK ČR jsou kromě zmíněných deníků už jen převážně Goebbelsovy politické projevy, předpokládáme, že v těchto textech Leni Riefenstahlovou nezmiňoval. Přehled o těchto dokumentech v našem fondu si můžete udělat z naskenovaného Generálního katologu I (http://katif.nkp.cz/katalogy.aspx > Generální katalog I > skříň G - Goety > zásuvka Gmi-Goeg > záznamy č. 1066-1097). Kompletnější přehled o publikacích, jejichž autorem je Joseph Goebbels, byste měla získat z katalogu Deutsche Bibliothek (https://portal.d-nb.de/opac.htm?method=showOptions#top), dále můžete využít i rozhraní KVK prohledávající větší množství různých katalogů souběžně (http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/kvk_en.html)  nebo světový největší souborný katalog OCLC WorldCat (http://www.worldcat.org ).
V případě, že by se nám podařilo dohledat další údaje, budeme Vás samozřejmě informovat.
O Leni Riefenstahlové vyšla řada knih, ty české naleznete v Elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc - do pole Předmět stačí zadat Riefenstahl), pro vyhledání zahraničních publikací můžete opět využít souborný katalog WorldCat (http://www.worldcat.org ). Dostupnost zahraničních publikací na našem území si můžete ověřit v Souborném katalogu ČR (http://skc.nkp.cz ) nebo Jednotné informační bráně (http://www.jib.cz > Profi hledání > kategorie Knihovny v ČR (hledání)).
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.10.2011 09:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu