film vysílaný v letech 1992-1994
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit, zda byste mi nemohli pomoci s hledáním názvu jednoho filmu. Shlédla jsem ho jako malá (někdy mezi lety 1992-1994, ale možná i 1995); byl vysílán pravděpodobně ve večerních hodinách -
Skupina dětí si hrála ve staré kapli; jedna dívenka četla nějaké zaklínadlo - vtom se utrhl obrovský zvon a spadl přímo na ni. Když děti přivolaly pomoc a zvon se podařilo nadzdvihnout, holčička už tam nebyla. Zmizela beze stop.
Dále si vzpomínám, že ve filmu byly pasáže z doby, kdy děti již byly dospělé a měly vlastní potomky. Dva z nich (děvče a chlapec) se dozvěděli o nešťastné příhodě, která se stala kamarádce jejich rodičů a rozhodli se tuto záhadu vyřešit.Jednou byli v zrcadlovém bludišti (snad na Petříně? film byl pravděpodobně český) a dívka uviděla místo sebe v zrcadle odraz cizího děvčete. S hledáním zmizelé kamarádky rodičů pak byla spojena i epizoda, kdy dívka s chlapcem procházeli okolo nějaké tůně a uslyšeli, jak z vody vychází jistá melodie. Stejnou melodii potom uslyšeli, když byli na návštěvě u matky zmizelé - ukazovala jim hrací strojek, který darovala zmizelé dceři a ten právě vydával stejnou melodii.
Děti potom dostaly spásný nápad - i s rodiči se vypravily do oné staré kaple, a dívka začala odříkávat stejné zaklínadlo, kvůli kterému před lety dotyčná zmizela. Nepamatuji si již, zda zvon stále ještě ležel na zemi, či zda se opět utrhl, avšak když ho nadzvedli, rodiče se opět setkali se svou kamarádkou z dětství.
V popisu mohou být menší nepřesnosti, avšak základní údaje by měly být správně.
Případně bych se chtěla zeptat, zda je možné někde získat staré Tv programy z těchto let (pokusila bych se film vyhledat podle nich)
Odpověď
Dobrý den,
hledat film podle vašeho zadání není jednoduché. Jak jsme zjistili, v archivu TV se dá hledat pouze, pokud znáte názvy filmů nebo tvůrce filmů. Podle obsahu, který jste uvedla, nebyl žádný film vyfiltrován. Některá periodika mají program TV jako přílohu a dalo by se hledat v nich. Listovat v periodikách by vám zabralo hodně moc času a nevím, zda byste se dobrala kýženého výsledku, ale za pokus to stojí. Např. Lidové noviny mají už dlouhá léta páteční přílohu s televizním programem Pátek. Ve fondu NK ČR jsou LN dostupné  na mikrofilmu.
Přílohy k deníkům jsou archivovány zvlášť, jsou to samostatné přílohy. Kromě televizních programů obsahují články, recepty, křížovky apod. Ale některé začaly vycházet až později, např. Pátek Lidových noviny od roku 1997, Víkend Hospodářských novin od r. 2001, Magazín práva od září 1995. Od roku 1993 vychází magazín Mladé fronty Dnes, sysno 359669, to byste si mohla objednat. Kolegyně z oddělení periodik doporučuje titul Československá televize, sysno 359047, rok 1992 sice není v jednotkách připsaný, ale vše má signaturu Nc 163. Na ni navazuje Týdeník televize a TV typ, sysno 359047, vycházel 1993-94, a na něj navazuje Týdeník televize, sysno 358891.
Pokud máte platný čtenářský průkaz NK ČR, můžete si periodika objednat do Všeobecné studovny na www.nkp.cz, katalogy a databáze, báze NKC, seriály; vyhledat v elektronickém katalogu (baze NKC) můžete jednoduše podle systémového čísla, které jsme Vám uvedli.
Citace:
Magazín Dnes + TV: týdenní barevná příloha MF Dnes. Praha: MaFra, 1993- .
Týdeník televize a teletip. Praha: Ringier ČR, 1993-1994. ISSN 1210-728X.
Týdeník televize. Praha: Ringier ČR, 1994- . ISSN 1211-7625. Dostupné také z: http://www.televize.cz.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.03.2014 12:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu