film natočený v Kladně
Text dotazu
Dobrý den, na konci 60. let nebo na začátku 70. let
20. století se v Kladně natáčel film s dělnickou revoluční tematikou. Děj
filmu se odehrává v Kladně, bohužel nevím, podle jaké předlohy se film
natáčel ani jak se jmenoval. Je možné zjistit, o jaký film šlo? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že Vašemu popisu by mohl nejlépe odpovídat film Jiřího Menzela "Skřivánci na niti", který vznikl podle knihy Bohumila Hrabala s názvem "Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet". Film měl neveřejnou premiéru v roce 1969, poté byl na více než 20 let zakázán. Oficiální premiéry se dočkal až v roce 1990. Kromě Kladna natáčení probíhalo také v Praze na Starém Městě, na Křižovnickém náměstí, v kostele sv. Františka z Assisi a na Smetanově nábřeží. Ve filmu hráli např. Rudolf Hrušínský, Václav Neckář, Jitka Zelenohorská, Vladimír Ptáček, Naďa Urbánková, Vlastimil Brodský a další.
* Český hraný film = Czech feature film / [filmografie, obsah, poznámky a rejstříky Eva Urbanová, Blažena Urgošíková ; filmové materiály a úvod Vladimír Opěla ; soudobá dokumentace Jitka Panznerová ; prameny a bibliografie Ivan Klimeš]. Praha : Národní filmový archiv, 1995-. -- sv. : il. (některé barev.), portréty, faksim. ; 31 cm. ISBN 80-7004-082-3 (díl 1 : váz.). ISBN 80-7004-090-4 (díl 2 : váz.). ISBN 80-7004-102-1 (díl 3 : váz.). ISBN 80-7004-115-3 (díl 4 : váz.). ISBN 978-80-7004-131-4 (díl 5 váz.). ISBN 978-80-7004-141-3 (díl 6 : váz.).
Další informace také na internetu:
https://art.ceskatelevize.cz/inside/jiri-menzel-skrivanci-na-niti-nekolik-souvislosti-tH1Pq
http://www.csfd.cz/film/6669-skrivanci-na-niti/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sk%C5%99iv%C3%A1nci_na_niti
Filmová encyklopedie nabízí také rejstřík interiérů, podle které jsme nalezli ještě dva další filmy, které byste eventuálně také mohla mít na mysli. Jedná se film "Lucie" (pracovní názvy: Lucinka, Raport o včerejší bitvě) režiséra Karla Steklého, který byl natočen v roce 1963. Natáčeno bylo v Kladně a Ostravě. Ve filmu hrál např. Josef Větrovec, Karel Höger, Vladimír Šmeral, Ladislav Boháč, Míla Myslíková aj.
Druhým filmem je "Bitva o Hedviku" z roku 1972 od Juliana Dziedzina.
Natáčení probíhalo v Kladně (Důl Gotwald II.) a v Ostravě (Důl Petr Cinger), ve filmu hrál např. Petr Svojtka, Ivan Vyskočil, Jaroslav Moučka, Josef Maršálek, Ljuba Skořepová aj.
Pokud by ani jeden z filmů nebyl ten, který hledáte, doporučovali bychom obrátit se již přímo na Národní filmový archiv (http://www.nfa.cz/ ).
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2012 10:24
Richard píše:
Úterý 27.09.2016 22:04
Dobrý den. Přibližně v roce 1984 se v Kladně natáčel film a natáčení bylo na mostě u hotelu. A údajně se má jmenovat: Nad námi planeta země. Nebo nějak podobně. Snad p. Suchánek jezdil na kole. Moc Vám předem děkuji za název filmu. S pozdravem Karas
PSK - admin píše:
Úterý 04.10.2016 15:29
Dobrý den,
je možné, že se jedná o televizní film "Nade mnou Země"
http://www.csfd.cz/film/295038-nade-mnou-zeme/bazar/
Ve filmu hraje Michal Suchánek a hlavní postavy filmu pocházejí z hornické rodiny. Film byl natočen v roce 1984.
V databázi filmových míst není tento televizní film v souvislosti s Kladnem uveden: http://www.filmovamista.cz/ Databáze ovšem neuvádí všechny filmy, které byly v dané lokalitě natočeny.
Richard píše:
Sobota 08.10.2016 18:08
Dobrý den,
Okolo roku 1988 se v hutích a v centru Kladna natáčel film: Bitva o Stalingrad. Je to tak, nebo se pletu? Předem děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 12.10.2016 10:52
Dobrý den,
ve spolupráci s Československem byly natočeny dva filmy s názvem Stalingrad. První v roce 1989 ve spolupráci Sovětský svaz / Východní Německo / USA / Československo (http://www.csfd.cz/film/142927-stalingrad/prehled/). Druhý v roce 1993 v německo - švédské koprodukci (http://www.csfd.cz/film/26591-stalingrad/prehled/) Oba filmy se částečně natáčely i na našem území.
Dle kladenského kulturního zpravodaje "Kladno Záporno" se některé scény uvedených filmů odehrávaly v Kladně: https://issuu.com/kladnozaporno/docs/kz_07. Film z roku 1889 byl natáčen v centru města, film z roku 1993 v huti Koněv a v krytu CO.
Martin píše:
Pátek 02.02.2018 19:39
Dobrý den, někdy v roce 1989-1990 byla na dole Ronna natáčena pohádka, tuším pro Německou tv. Dalo by se zjistit o jakou pohádku šlo ?
děkuji
PSK - admin píše:
Středa 07.02.2018 09:27
Dobrý den,
pohádku natočenou pravděpodobně německou televizí v letech 1989-1990 v dole Ronna se nám nepodařilo najít. Můžete se zkusit obrátit na pamětníky nebo na archiv firmy, která důl vlastnila, tedy Českomoravské doly, a. s., Kladno. Bližší informace by mohli sdělit ve Státním okresním archivu v Kladně - http://www.soapraha.cz/kladno. Dále se můžete dotazovat v Národním filmovém archivu http://nfa.cz/.
Zdroje:
http://www.kladnominule.cz/[…]rie-soucasnost-a-budoucnost
https://www.filmovamista.cz/
Michal píše:
Pátek 03.04.2020 12:39
Dobrý den chci se zeptat viděl jsem jeden film kde byl vidět odstřel budov u vlakového nádraží Kladno město ale nevím jak se už jmenuje nevíte jak se ten film jmenuje děkuji za pomoc
PSK - admin píše:
Středa 08.04.2020 09:18
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Nejsme si jisti, zda hledáte dokument o Kladně, ve kterém je zdokumentována demolice Kladna, či film, který se Kladna vůbec netýká a je pouze natočen "v kulisách" města v době, kdy byla provedena demolice.
Pokud víte přesně, co hledáte, tak bychom Vám doporučovali zkoušet vyhledávat buď dokumentární pořady o Kladně a zkoušet nalézt ten pravý nebo se zaměřit na české filmy z doby, kdy k demolici v Kladně došlo.
Při hledání by také možná bylo ku prospěchu zadat, co se odstřelovalo, čemu ustoupilo (domy, továrna.). Čím více informací pro vyhledávání budete mít, tím větší by mohla být Vaše úspěšnost.
V publikaci o Kladně autora Kuchyňky [Kuchyňka, 2012, s. 29] se hovoří o kompletním zbourání všech domů tzv. Nového Kladna, na jejichž místě podél třídy ČSA směrem k železniční stanici Kladno město byly v 70. letech postaveny panelové domy. Mohlo by se jednat o demolici, kterou hledáte.
V periodiku Amatérský film [1978 (7), s. 148] jsme našli informaci o filmech o Kladně: Povodeň (asi z roku 1978) a Demolice (asi 1977).
Z dokumentů jsme nalezli jsme např. na youtube dokument o Kladně: https://www.youtube.com/watch?v=UUU-pdGTRGY.
Web o filmových místech: https://www.filmovamista.cz/[…]/zaber?id=625-nadrazi-Kladno.
Použité zdroje a vybraná literatura o Kladně:
*Amatérský film. Praha: Orbis, 1978(7). s. 148.
*KUCHYŇKA, Zdeněk. Kladno. Kladno: Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně, 2012. s. 29. ISBN 978-80-904728-4-6.
*MARTINKA, Lukáš. Kladno: průvodce po památkách. 1. vydání. Radouň: Kresby historické architektury, 2015. 95 stran. ISBN 978-80-87625-58-3.
*NĚMEC, Alexandr a HÁJEK, Roman. Sídliště Kladno-Rozdělov: historie, architektura, urbanismus a všední život. Vydání první. Kladno: Halda, 2018. 299 stran. ISBN 978-80-907236-0-3.
*SEIFERT, Josef, Zdeněk SLEPIČKA a Irena VEVERKOVÁ. Kladno: doteky času. Kladno: Statutární město Kladno, 2010. s. 15. ISBN 978-80-254-8154-7.
Michal píše:
Středa 08.04.2020 21:58
Děkuji za pomoc film jsem našel jmenuje ''Dobrý den město''
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu