Ferdinand Stolička, Země Františka Josefa
Text dotazu
Dobrý den, prosím Vás o pomoc s následujícími otázkami, jimž nemůžu sám už delší dobu přijít na kloub:
1) Chtěl jsem zvelebit článek o Ferdinandu Stoličkovi (Stoliczkovi) na české Wikipedii. V anglické wikipedii jsem se dočetl, že je po něm pojmenován i ostrov v souostroví Země Františka Josefa. Jak na internetu, tak v příruční knihovně i referenčním odd. NK na to ale nemohu nalézt odpověď, ba nemohu ani nalézt seznam všech (nebo aspoň víc než několika) ostrovů tohoto souostroví. To je první otázka - seznam ostrovů a po kom byli pojmenovány, zejm. o. Stolička.
2) Poradili byste mi, prosím, nějaké další inf. zdroje o Stoličkovi? Procházel jsem slovníky (Masarykův, Brockhaus, Who is who) v ref. centru NK, ale vždycky jsem našel pouze krátký odstaveček, někdy ještě s chybnou informací, že se narodil v Hukvaldech (místo v Bílanech nebo Kroměříži - to je další otázka, kam hájovna v dnešní přír. rezervaci Zámečku, kde se narodil, patřila/patří). Děkuji
Odpověď
Dobrý den, bohužel se nám nepodařilo nalézt publikaci, která by obsahovala přehled všech ostrovů patřících k Zemi Františka Josefa. V publikacích věnovaných zeměpisu Sovětského svazu, Ruska nebo Arktidy bývají zmíněny pouze větší ostrovy. Nejvíce ostrovů je uvedeno v anglické Wikipedii (http://en.wikipedia.org/wiki/Franz_Josef_Land),  NK ČR však  nevlastní knihy uvedené v tomto článku, takže nemůžeme informace ověřit.  Rozsáhlý je také seznam v ruské Wikipedii (http://ru.wikipedia.org/, článek Список островов России). Více ostrovů je uvedeno i na http://www.islands.uznam.net.pl/main_A.php?IOTA=EU-019&Prefix=305&cur_page=&sort_order=ASC&order_by=Region&show=all. Poměrně velké množství ostrovů je jmenováno v knize Geology of Franz Josef Land, zvláště v kapitole „History of the geographical...“. Tato kniha obsahuje i různé mapky. Další mapy oblasti naleznete v Atlase Arktiki. Názvy přidělené expedicí C.Weyprechta a J.Payera se objevují i v níže zmíněných v textech o samotné výpravě. Pro ostrov pojmenovaný po F.Stoličkovi jsou uváděna různá jména, např. Ostrov Stolichki, Ostrov Stolichka, Stoliczka, Stuliczka,  Столички, Остров (http://geonames.nga.mil/ggmagaz/geonames4.asp ).
* Geology of Franz Josef Land.  Oslo : Norsk polarinstitutt, 1998. 190 s. ISBN 82-7666-107-6.
* Atlas Arktiki. Moskva : Glav. upravlenije geodezii i kartografii pri Sovete Ministrov SSSR, 1985. 204 s.
Domníváme se, že podrobnější popis Země Františka Josefa by mohl být obsažen např. v následujících publikacích, tyto knihy však NK ČR nevlastní:
* BARR, Susan. Franz Josef Land. Oslo : Norsk polarinstitutt ; [Salzburg] : University of Salzburg, Austria, 1995. ISBN 8276660959, ISBN 9788276660951.
* GAKKEL, Y.Y.; GOVORUKHA, L.S.  Sovetskaya Arktika (morya i ostrova Severnogo Ledovitogo okeana). Moscow : Izdatel'stvo "Nauka", 1970.
knihy o expedici:
* PAYER, Julius. Die Entdeckung von Kaiser-Franz-Joseph-Land : 1870-1873.  Lenningen : Erdmann, 2004. 315 s. ISBN 3-86503-009-2.
* MAREŠ, Vladislav. Z Čech až k severnímu pólu : věnováno památce českých účastníků této už zapomenuté polární výpravy. Třebíč : Akcent, 2000. 158 s. ISBN 80-7268-068-4.
* PAYER, Julius. V ledovém zajetí. Praha : Orbis, 1969. 286 s.
* ORTOVÁ, Jitka. Julius Payer : z Čech až k severnímu pólu. [Ústí nad Labem] : Severočeské nakladatelství, 1976. 137 s.
* HONL, Ivan. Některé české a moravské prvky v toponymii Arktidy. Historická geografie : sborník historickogeografický studií. 1970, č. 5, s. 171-179.
Informace o životě a díle Ferdinanda Stoličky naleznete např. v následujících publikacích, ve všech jsou uvedeny i odkazy na další literaturu věnovanou F.Stoličkovi.
* PINKAVA, Jaroslav. Ferdinand Stolička. Kroměříž : Muzeum Kroměřížska, 1997. 65 s. ISBN 80-85945-10-X.
* MARTÍNEK, Jiří; MARTÍNEK, Miloslav. Kdo byl kdo : naši cestovatelé a geografové. Praha : Nakladatelství Libri, 1998. s. 394-396. ISBN 80-85983-50-8.
* Čeští a slovenští orientalisté, afrikanisté a iberoamerikanisté. Praha : Nakladatelství Libri, 1999. s. 456-457. ISBN 80-85983-59-1. Online dostupné na http://www.libri.cz/databaze/orient/
Dostupnost všech uvedených publikací ve fondu NK ČR a jejich případné uložení v příručních knihovnách jednotlivých studoven si můžete ověřit v Elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) a v naskenovaných katalozích (http://katif.nkp.cz).
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 16:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu