-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, zajímalo by mne, jaký je rozdíl mezi Metavyhledáváním a Federativním vyhledáváním, děkuji.
Dobrý den,
federativní vyhledávání je typem metavyhledávání. Jedná se o stejný princip vyhledávání - viz definice dle České terminologické databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV):
sjednocené vyhledávání - metavyhledávání:
Vyhledávání informací z více zdrojů současně. Zdroje, rozmístěné v počítačové síti, mohou být fyzicky distribuované a heterogenní, uživatel je prostřednictvím jednotného uživatelského rozhraní a sjednocení dílčích výsledků do jednoho souboru vnímá jako jeden celek. Zahrnuje zpravidla i sjednocení formátu, odstranění duplicit a řazení seznamu výsledků. Nejčastějšími způsoby technologického řešení jsou federativní vyhledávání a centralizované vyhledávání.
federativní vyhledávání:
Typ sjednoceného vyhledávání, v jehož průběhu vyhledávač převezme za uživatele úlohu postupného zadávání dotazu jednotlivým zdrojům a rozesílá jej souběžně na více míst. Technologické řešení představuje program, který je schopen komunikovat s danými zdroji, a soubor metadat o těchto zdrojích.
Více informací k tomuto tématu nabízejí i volně dostupné články:
* http://oldknihovna.nkp.cz/knihovnaplus112/kucer.htm
* https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/federativni-vyhledavani-informacni-brana-portal
* https://ikaros.cz/portal-xerxes-nove-reseni-pro-federativni-vyhledavani-v-knihovne-utb
použité zdroje:
* KUČEROVÁ, Helena. Federativní vyhledávání. In: KTD: Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha : Národní knihovna ČR, 2003- [cit. 2018-05-22]. Dostupné z: http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000015023&local_base=KTD
* KUČEROVÁ, Helena. Sjednocené vyhledávání. In: KTD: Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha : Národní knihovna ČR, 2003- [cit. 2018-05-22]. Dostupné z: http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000015734&local_base=KTD.
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
--
Národní knihovna ČR
21.05.2018 08:00