Falštejn
Text dotazu
Hledám podrobnější údaje o hradu, především na odkaz z knihy Hrady,zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku Západní Čechy, Naklad. Svoboda 1985, strana 72 Falštejn. V posledním řádku odkazu je zmínka o popisu hradiště M. Halovou z roku 1970. Tento popis nemohu dohledat proto prosím o jeho vyhledání a zaslání.Děkuji za ochotu.
Odpověď
Dobrý den, vámi hledaný popis hradu Falštejn od M. Halové se nachází ve Sborníku Okresního muzea v Tachově (dnes pojmenováno Sborník Muzea Českého lesa v Tachově, www Muzea http://www.muzeum.tachov.cz/), záznam dokumentu naleznete v online katalogu NKC, dostupnost v ostatních českých knihovnách zjistíte pomocí Souborného katalogu SKC, katalogy jsou dostupné na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ (citace Sborníku: Sborník Okresního muzea v Tachově.
V Tachově : Okresní muzeum v Tachově, [19--]-2001. -- sv.).
Článek je ve Sborníku z roku 1970, který si můžete, jste-li registrovaná čtenářka NK ČR, také objednat prostřednictvím naskenovaného katalogu KATIF http://katif.nkp.cz/ /Generální katalog II/RUDOLP - SEVEO/SBO-SBORNIK PRA/ záložka č. 446. Článek je poměrně stručný, je zde popsána cesta k hradu v návaznosti na popis od Augusta Sedláčka, popis místa a půdorysu hradu, historie- celý tento text je dlouhý pouze jednu stránku. Na další stránce je načrtnut půdorys hradu s vysvětlivkami a třetí, poslední strana, je opatřena fotografií vodopádu pod Falštejnem.
Jak již bylo řečeno, autorka Miroslava Halová odkazuje na Augusta Sedláčka a jeho dílo Hrady, zámky a tvrze české. Další informace o hradu byste tedy jistě našla i zde ( SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Díl třináctý, Plzeňsko a Loketsko. Vyd. 3., v Argu 1.. Praha : Argo, 1998. 258 s. ISBN 80-7203-185-6.)
Máte-li zájem o další publikace věnující se hradům v Západních Čechách, můžete projít následující dokumenty:
* HEBER, Frantušek Alexandr. České hrady, zámky a tvrze. První díl, Západní Čechy. Vyd. 1.. Praha : Argo, 2002. 532 s. ISBN 80-7203-424-3.
* Hrady, zámky, kláštery západních Čech. Praha : ELS ; Plzeň : Státní památkový ústav, 2002. [33] s. ISBN 80-238-8389-5
* DURDÍK, Tomáš; SUŠICKÝ, Viktor. Zříceniny hradů, tvrzí a zámků. Západní Čechy. Vyd. 1.. Praha : Agentura Pankrác, 2005. 322 s. ISBN 80-86781-06-2.
* DANĚK, Adolf. Západní Čechy : Hrady, tvrze a zámky : Jejich dějiny, popis a pověsti. V Praze : Státní nakladatelství, 1937. 160 s.
- knihu si můžete opět objednat přes KATIF http://katif.nkp.cz/ (Generální katalog I/ Červi - Dobs/ Dall-Danh/ záložka č. 1176).
Existuje také několik internetových odkazů, ze kterých vybíráme následující:
http://www.hrady.cz/index.php?OID=454
http://www.konstantinolazensko.cz/aurel_sel.php?akce=dejcelytext&id_text=2.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.03.2009 15:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu